Bevara näthandeln

Alkoholpolitiken är ofta moralistisk. Så även i ny utredning.

Utreder. Maria Larsson vill ha hårdare regler för alkoholimport.

Utreder. Maria Larsson vill ha hårdare regler för alkoholimport.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Ledare2014-07-10 03:48
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Mitt i sommartorkan damp det i går ner en utredning till Maria Larsson (KD), ansvarig minister för folkhälsofrågor, som riskerar att göra sommaren ännu torrare. Utredningen behandlar den nya internethandeln med alkohol som uppkommit efter 2008, då den så kallade Rosengrendomen föll. Den innebar friare regler för privatimport av alkohol. Utredningen tillsattes i januari, men fröet såddes troligen för ungefär ett år sedan. Då lanserade matvarukedjan City Gross en ny tjänst: möjligheten att via en vinhandel beställa hem dryck tillsammans med kedjans matkasse. City Gross polisanmäldes av Systembolaget och det blev all världens liv. Åklagaren fann dock verksamheten laglig och la ner förundersökning i november. Det fann tydligen regeringen oacceptabelt.

Utredaren Jörgen Hettne är docent i EU-rätt och skriver att den nya handeln inte är förenlig med den svenska alkoholpolitiken. Det hade möjligen varit sant om vi översköljts av oseriösa aktörer som inte betalade svensk skatt, struntade i åldersgränser eller på annat sätt var oaktsamma i sin hantering. Sådana exempel finns naturligtvis, men utredningen har inte tillkommit för att beivra dessa. De skarpa förslagen som kom fram under gårdagens presskonferens riktade heller inte in sig på varken spritbussar, langare eller andra som med rätta kan kallas brottslingar. I stället var det vinleveranser via just matkassar och vinklubbar som skulle klämmas åt.

De mest uppmärksammade internethandlarna av den här typen tillhandahåller i huvudsak viner i mer exklusiva prissortiment. På en leverantörs hemsida skryter de visserligen om ”prispress”. Rödvinsflaskan som marknadsförs kostar nämligen bara 229 kronor. Den som hellre vill ha en billig fylla är nog mer benägen att gå ner till närmaste Systembolag och köpa en billig flaska än botanisera i internetbutiker och vänta en vecka.

Precis som ledarsidan skrev i tisdags har det svenska alkoholmonopolet inte kunnat fortsätta vara populärt och fungerande genom att politiken och tillgången skärpts, utan tvärt om för att den luckrats upp. Systembolaget har nöjda kunder, inte för att alkoholpolitiken varit hårdför och statisk utan för att den förändrats i takt med alkoholkulturen. Sedan 2005 minskar också alkoholkonsumtionen.

År 2012 omsatte den totala näthandeln med alkohol 31 miljoner kronor. Samma år omsatte Systembolaget 25 miljarder kronor, alltså ungefär 800 gånger mer. Andelen total alkoholförsäljning som sker i Sverige via nätet är 1,7 procent. Att tro att näthandeln hotar detaljhandelsmonopolet eller folkhälsan är skrattretande.

Sett till de här siffrorna ter sig utredarens tal om att hindra ”vinstintresset” i alkoholförsäljningen både märkligt och missriktat. Alkoholproducenter, distributörer och reklammakare gör naturligtvis stora vinster på alkohol. Likaså staten, som drar in stora pengar på de höga skatterna. Det är inget som utredaren eller ministern har några invändningar emot. Vinimportörerna är bovarna. Nog för att även en liten tuva stjälper stort lass, men här är det frågan om gammal hederlig moralism snarare än befogad oro.

Läs mer om