Kommunen ska besiktiga samtliga banderoller i förväg. Det handlar, enligt bildningschef Tommy Johansson, om rigorösa inspektioner. Jo, tack. Det behöver vi ingen Hawkeye för att förstå.
På varje gymnasieskola kommer skolpersonal, representanter från kommunens säkerhetsgrupp alternativt polisen att granska alla flak på avslutningsdagen. Säkerhetsgruppen och polisen vill dock inte befatta sig med banderollerna. Det sköter andra i kommunen. Därför att ”ibland dyker det upp olämpliga budskap där”, förklarar Johansson (Corren 25/5). Sexistiska och rasistiska meddelanden underkänns, men också sådana som med ”alkoholbudskap”. NA3B på Katedralskolan fick exempelvis sin banderoll underkänd, därför att eleverna skojat om att sjukfrånvaron från skolan skulle ha orsakats av öl. Ett rätt oskyldigt men rätt roligt skämt, som dock inte gick hem hos den humorbefriande kommunala besiktningspatrullen.
Enligt Katedralskolans rektor går budskapet mot skolans värdegrund. Men studenterna är myndiga och får alltså lagligen både köpa och dricka öl. Man kan också ställa frågan om varför skolor ska ha en värdegrund om ingen förväntas följa den. Det är ju faktiskt det budskap som kommunen och Katedralskolan sänder ut till sina studenter: Vi litar inte på er. Och därtill: Vi kontrollerar allt ni gör så ni behöver inte ta ansvar för någonting. Men det speglar väl inställningen som verkar råda i skolorna.
Visst, vissa banderoller är tramsiga, en del plumpa, och en del går säkert över gränsen. Men ren rasism och sexism är sällsynt och motiverar inte kommunens uppfostringstilltag gentemot studenterna. Dessa har ju föräldrar, syskon, mormor och farfar som kommer och tittar på deras flakspektakel. Låt studenterna skämmas för sina egna upptåg, om så är nödvändigt.
Kommunen går också över gränsen när den tar sig befängda befogenheter när de ängsligt jagar eventuella kränkningar och intoleranser på flykten.