Just som årets första Grand Slamtävling i tennis, Australian Open, dragit igång rapporterar BBC att 16 topp 50-spelare, bland dem Grand Slamvinnare, flera gånger under den senaste tioårsperioden anmälts för misstankar om läggmatcher. De har ändå tillåtits fortsätta spela och vadslagningsnätverk i Ryssland och Italien tjänat miljontals kronor på misstänkt uppgjorda matcher.
Utredningen, från 2007, namnger 28 spelare. Men ingenting gjordes, mer än att nya regler mot korruption antogs två år senare. Trots att nya misstankar uppkom och det, enligt ATP-utredaren Mark Phillips, fanns ”verkligt starka bevis” hände ingenting.
De stötande uppgifterna kommer i en tid då fusk inom idrotten – läggmatcher, korruption och dopning – är uppmärksammat. Det är naturligtvis positivt att fusket avslöjas och får konsekvenser. Men hur stort är fansens tålamod innan de vänder idrotten ryggen? Många av oss förväntar oss att den ska vara en helgad plats från fiffel och båg, där rent spel och kamratskap är ledord, viljan och äran att vinna är drivkraften – inte lättförtjänta pengar. Det visar sig dessvärre vara en alltmer världsfrånvänd och naiv syn.