De få förslag som presenteras uppgår till sammanlagt fyra miljarder kronor. Det uttalade målet är att bekämpa inflationen och stötta de mest utsatta hushållen, främst genom förstärkt bostadsbidrag till familjer. Med en arbetslöshet som väntas stiga till 8,3 procent nästa år prioriterar regeringen även ökade resurser till Arbetsförmedlingen och vuxenutbildning, samt vissa strukturreformer för att öka tillväxten. Exakt vilka reformer det handlar om framgår inte. Men regeringen bäddar mellan raderna för kommande reformer av alltifrån skatter, bostadsbyggande och miljötillståndsprövningar.
Utöver det signaleras det också om ett bidragstak och ökade aktivitetskrav för försörjningsstöd. Det är däremot inga nyheter och det mesta skjuts fortsatt på framtiden, eller ”när det ekonomiska läget tillåter” som det heter i propositionen.
Tills konjunkturen förbättras är intrycket att regeringen lägger grunden för kommande reformer. Det gör vårbudgeten, i likhet med höstbudgeten, till en tämligen opolitisk historia. De konkreta förslagen kunde i många delar lika gärna lagts fram av en socialdemokratisk regering. Ökade anslag till tillsynen av spelmarknaden är inte särskilt imponerande. Några skattesänkningar på arbete, sparande eller företagande är det inte tal om. Trots glädjande tecken på att inflationen börjar minska både i Sverige och internationellt är det tydligt att finansminister Elisabeth Svantesson (M) inte tar några risker.
Samtidigt innehåller vårbudgeten ändå goda inslag på områden som inte handlar om expansiv finanspolitik. Regeringen prioriterar fortfarande sina kärnfrågor. Kriminalvården ges ytterligare resurser för att möta den höga beläggningen med allt fler grova brottslingar. Hela rättsväsendet behöver mobiliseras, inte bara Polisen.
Säkerheten utanför landets gränser är fortsatt osäker och regeringen ökar anslagen till Försvarsmakten med ytterligare 660 miljoner kronor. Den egna försvarsförmågan behöver prioriteras ännu mer efter att Finland blivit Natomedlem medan Sverige ännu står utanför. Hotet från Ryssland kvarstår och kriget i Ukraina fortsätter utan någon möjlig lösning i sikte. Att regeringen nu skjuter till 100 miljoner kronor för att ge ukrainska flyktingar SFI-undervisning är inte en dag för tidigt. Många kommer att bli kvar i Sverige under lång tid.
Sammantaget är vårbudgeten en återhållsam fortsättning på en redan stram höstbudget. Regeringen bidar sin tid och väljer att vara försiktig. Det är förvisso bättre att vara öppen med de ekonomiska svårigheter som landet måste igenom än att ge efter för populism. Men ju längre in i mandatperioden, desto knappare blir tiden att infria de ambitiösa vallöftena. Med tanke på regeringens ställning i opinionen kommer nästa budget bli avgörande.