Rapporten "Lönar det sig att arbeta för pensionen?", som tagits fram av SPF Seniorerna, visar att det krävs ett långt arbetsliv och en slutlön på minst 45 000 kronor i månaden för att arbete ska ge en märkbar inverkan på pensionen. För de med lägre inkomster ger arbetslivet knappast några extra pensionspengar jämfört med att inte ha arbetat alls.
Förra året höjdes garantipensionen, det vill säga ett grundskydd för den som inte har arbetat men ändå har rätt till inkomstpension. Den är nu stärkt med över 20 procent och följer dessutom inflationen. Uppräkningen till följd av den höga inflationstakten är därför den högsta någonsin. Inkomstpensionerna däremot följer löneutvecklingen. Samtidigt har även bostadstillägget, som är en del av pensionssystemet, höjts.
Men trots att Pensionsmyndigheten varnade för att ändringarna kunde skapa obalans i det allmänna pensionssystemet, där pensionen främst skulle baseras på arbetsinsatser och uppmuntra arbete, genomfördes ändringarna ändå.
Och visst har systemet rubbats. Respektavståndet har minskat avsevärt. Alltså skillnaden mellan de som arbetat hela livet och de som arbetat lite eller inte alls.
Det innebär att för pensionärer med låga och medelhöga inkomster blir arbetsinsatser allt mindre lönsamma. I vissa fall resulterar många års arbete i en lägre pension än de som har rätt till garantipension och bostadstillägg, även om de aldrig har arbetat.
Det innebär att en av fyra svenskar kan förvänta sig att deras arbetsinsatser påverkar deras pension. Men för de övriga har det inte någon större inverkan på pensionen vilka arbetsinsatser de har utfört.
Detta är djupt beklagligt. Inte minst med tanke på att gemene man anser att arbete ska löna sig för bättre pension, så kommer detta underminera förtroendet för både nuvarande system, och för pensionspolitiken som helhet.
Sedan borde det ju förstås ligga i varje enskild individs intresse att ha ett privat pensionssparande, men det å andra sidan bör inte vara en nödvändighet. Den allmänna pensionen måste vara så pass god att tjänstepension, och eventuell privat pension, faktiskt utgör ett komplement och inte en nödvändighet.
Om man har jobbat och betalat skatt till samhället bör man också få en rättvis pension som återspeglar ens insatser. För ska vi ha ett inkomstbaserat system så måste avsättningar till inkomstpensionen höjas, och således utöka respektavståndet.
Nu är det upp till regeringens pensionsgrupp att rätta till pensionssystemet. Självklart ska de med lägst inkomster ha ett bra grundskydd, men det måste också löna sig att ha arbetat ett helt yrkesliv.
Arbete lönar sig inte för bättre pension
Man kan ju tycka att den som tjänat pengar och betalat skatt under sitt yrkesverksamma liv bör få högre pension än den som inte har arbetat alls. Men så ser det tyvärr inte ut i dag.
Rapporten "Lönar det sig att arbeta för pensionen?", som tagits fram av SPF Seniorerna, visar att det krävs ett långt arbetsliv och en slutlön på minst 45 000 kronor i månaden för att arbete ska ge en märkbar inverkan på pensionen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.