Äntligen går det att bygga vid ett dike

Orimligt att strandskyddet, som skulle bevara ostkustens finaste stränder, har kommit att omfatta diken i Ödeshög.

Vid diken, som omfattas av generella strandskyddet, kan det snart bli enklare att bygga.

Vid diken, som omfattas av generella strandskyddet, kan det snart bli enklare att bygga.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Ledare2025-01-20 14:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu ska det bli enklare att bygga nära vatten. Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har meddelat att strandskyddet ska luckras upp. Går allt som det ska är lagen ändrad redan 1 juli.

Beskedet sätter igång drömmar. Om ett hus vid havet eller den stora sjön. Om ett annat liv.

Djävulen sitter dock i detaljerna. Och vid närmare granskning gäller de presenterade lättnaderna bara små vatten. Väldigt små.

Strandskyddet föreslås försvinna runt insjöar som är upp till en hektar. Det motsvarar knappt två fotbollsplaner.

Även smala vattendrag vars bredd är två meter eller smalare omfattas av förslaget. Alltså – diken. Utöver det ska strandskyddet försvinna runt sjöar och vattendrag som anlagts efter 30 juni 1975, då det generella strandskyddet infördes.

Det är det. Strandskyddet blir alltså kvar runt de flesta bäckar, åar och insjöar. Och Östersjön.

Regeringens och SD:s förändringar av strandskyddet är därmed inte så mycket att hurra för än så länge, om man drömmer om att enklare få bygga eller stycka tomter precis vid sjön. Och det här gör det som upplagt för att raljera över vad Romina Pourmokhtaris sa när regeringens förslag presenterades.

På pressträffen beskrev hon att småföretagare och landsbygdens utveckling hämmas av strandskyddet. Att en reform är mycket efterlängtad av svenska folket. Att tyngdpunkten i lagstiftningens avvägning förskjuts till fördel för mer frihet.

Och det här kan låta som överord för att beskriva en regeländring som gör det lättare att bygga nära ett dike eller en göl.

Men det är det inte. Tvärtom.

Den uppluckring som regeringen har presenterat är den kanske verkligt viktiga förändringen av strandskyddet, särskilt för människor som idag bor och verkar på landsbygderna. Att det är svårt att bygga på de mest spektakulära strandtomterna är något som främst grämer ett fåtal markägare och potentiella köpare. Krånglet runt mindre vatten kan påverka fler och i synnerhet på ett oproportionerligt sätt.

Det är orimligt att de bestämmelser som skulle bevara de allra finaste stränderna längs med ostkusten i dag även kan omfatta diken i Ödeshög. Eller att den markägare som har anlagt en damm inte får bygga ett hus vid den.

Så de förändringar av strandskyddet som regeringen har föreslagit gör att drömmar kan förverkligas och livet underlättas, även om det ännu inte är vid havet eller den stora sjön.