I veckan meddelade regeringen att regelverket kring blodgivning kommer att förändras. Tidigare har homosexuella män exkluderats från att ge blod om de inte lever i celibat, men nu kommer alla få ge på samma villkor.
När en kvinna eller en heterosexuell man vill ge blod måste de vänta i tre månader efter att den haft en ny sexuell partner. Men det spelar ingen roll om de haft sex flera gånger med samma partner under den tiden, så länge det inte är en ny partner.
Men en man som har sexuellt umgänge med andra män behöver ha levt i celibat i sex månader innan blodgivningen för att ge, oavsett om personen har hiv eller ej. Reglerna kommer nämligen av en rädsla för 1980-talets Hiv-epidemi. Men det är en överdriven rädsla. Allt blod kontrolleras nämligen. Därför är beslutet regeringen tagit viktigt. Det ger mer blod till behövande och gör att homosexuella slutar diskrimineras på grund av fördomar.
Rent praktiskt så ska all riskbedömningen vid blodgivning numera ske på individnivå, istället för kopplat till grupptillhörighet. Har du friskt blod ska du få ge – oavsett sexualitet.
Risken att få i sig sjukt blod är försumbar, även med den här liberaliseringen. Reglerna vid blodgivning är stränga just för att försäkra patientsäkerheten, både för den som ger och tar emot. Därför testas allt blod, genom kontrollfrågor, och för hiv, syfilis, hepatit B och hepatit C. Med andra ord har sjukvården full koll på blodets kvalitet. Det här beslutet var därför på tiden.
Före 2021 behövde homosexuella män leva ett helt år i celibat för att få ge blod, och innan 2012 fick en man som haft sex med en man aldrig lämna blod igen. Skulle det vara farligt att förändra väntetiden hade det märkts redan.
Det här beslutet är bra för Östergötland. Corren rapporterade 22 juni i år att det är ovanligt stor brist på blod i Östergötland den här sommaren. Det är inte första gången, utan det har varit blodbrist flera somrar i rad. Men att det kommer så tidigt på sommaren är ovanligt.
I artikeln, där Region Östergötland uppmanar alla som kan att ge blod att göra det, säger Enisa Deumic, blodgivarsamordnare och presskontakt på Ge blod i Linköping, att läget är akut.
– I Östergötland behövs cirka 400 påsar blod i veckan , säger hon.
Det är flera påsar i timmen. För 400 påsar i veckan behövs också 400 blodgivare i veckan.
Nu ska alltså även friska homosexuella män ge blod på Storgatan i Linköping. Det behövs, blodgivning räddar liv varje dag.