Anna E Nachman: Könsbyte är ingen patentlösning

Det är härligt när genusmedvetna mammor lägger upp bilder på sina små söner i klänning, varpå Instagram-flödena fylls av hjärtan och hurrarop!

Könskorrigering. En fixering i vår tid.

Könskorrigering. En fixering i vår tid.

Foto: Pixabay

Ledare2016-09-20 19:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Kön och könsbyte ligger i tiden. På SVT Play handlar var och varannan dokumentär om företrädesvis unga könsbytare. Könskorrigering blir allt vanligare. På fyra år ökade antalet ansökningar i Sverige med 150 procent.

Min man är lärare. På hans skola går flera ungdomar som bara väntar på att fylla arton och avsluta sin resa från tjej till kille och vice versa. Idag finns en vilja att operera så fort som möjligt för snyggare resultat.

Det pågår en debatt om p-pillers farliga verkningar på unga tjejkroppar, och att killar som tar steroider på gymmet skadar sig själva är i princip alla överens om.

Men när en sextonåring tillåts ta hormoner så starka att de förändrar personen från grunden, då blir det likes på Facebook och dokumentärfilmsserie i SVT. Att operera bort könsorganet på artonårsdagen ses som betydligt mindre problematiskt än att ta bort en bit förhud dagen innan.

Alla föds olika. De flesta trivs med sitt kön medan ett mycket litet fåtal (en på 10 000 är högt räknat) känner sig malplacerade i sin egen kropp och borde - för att låna ett ranelidskt uttryck – ”bäras som den sista droppe vatten”. Transpersoners existens visar att manligt och kvinnligt är något arkaiskt, en biologisk konstruktion och inte social, och essentiellt för vår utveckling och välmåga.

Könsroller förändras. Det är bra att varje generation står på barrikaderna för att modernisera idén om vad kvinnor och män kan och inte. Men könet är konstant, undantagen bekräftar den regeln.

Transpersoner ska respekteras för vilka de är och hjälpas till ett bra liv, men är bästa hjälpen att avsäga sig ett kön för ett annat? Transaktivisten Vanessa López som har skrivit boken ”Jag har ångrat mig”, insåg för sent att hon gärna hade behållit sin snopp och ändå kunnat leva som kvinna. Hon menar att könsbyte har blivit en fixering i vår tid och kallar Sverige ett u-land när det kommer till HBTQ.

Amerikanen Buck Angel är en maffig, muskulös herre som föddes som kvinna. Han är känd som ”the man with a pussy”, har kvar sitt kvinnliga kön (han tvingades dock operera bort de inre könsorganen eftersom alla hormoner ledde till cancer) och menar att det man har mellan benen inte definierar ens kön. Buck föreläser världen över och spelar även in porrfilmer för att visa dem som har svårt att förstå hans poäng.

Det krävs mer än att se dokumentärer om könsöverskridande för att tänka utanför boxen. Att på operationsbordet bygga om snopp till snippa kan vara ett medicinskt mästerverk – eller en stympning - och samhället ska akta sig för att sälja in könskorrigering som enda lösning: ”Bli ditt kön och alla dina bekymmer är över”. Riktigt så enkelt är det inte.

I floden av Pinterest-bilder på pojkar i klänning kan man hålla i minnet att det är ungefär lika vanligt att födas i fel kropp som att födas med Ushers syndrom, alltså dövblindhet (10 på 100 000). Var är de bilderna och filmerna, var är certifieringsprogrammen och temadagarna?