Höstens elbrist har blivit vinterns elkris, och den har i sin tur visat sig vara en lukrativ affär för staten. Momsintäkterna till statskassan har ökat i takt med det stigande elpriset, och fortsätter det så här kommer staten att ha tjänat miljardbelopp på medborgarnas bekostnad innan sommaren och värmen kommer åter. Det framstår som både cyniskt och obscent att staten skor sig medan hushåll och företag kämpar för att få ekonomin att gå ihop.
Därför är Moderaternas förslag att tillfälligt sänka elskatten från 36 öre per kilowattimme till EU:s miniminivå 1 öre per kilowattimme under januari och februari, årets kallaste månader, ett välkommet avbrott i den politiska handlingsförlamningen. Det skulle dels minska kostnaden för själva elen, eftersom en betydande del av priset utgörs av skatt, dels för momsen som betalas på både elpriset och elskatten.
Enligt Moderaternas ekonomipolitiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) skulle en sådan dramatisk sänkning av elskatten spara upp till 2 000 kronor för en familj i egen villa. Det är i all sin enkelhet ett genialiskt och konkret förslag som skulle göra avtryck i medborgarnas plånböcker.
Med de rådande elpriserna går många hushåll på knäna för att ha råd att värma upp sina bostäder. När Sverige nu går in i ytterligare en våg av pandemirestriktioner finns all anledning för regeringen att se allvarligt på situationen. Hemarbete, längre sjukfrånvaro och social isolering innebär fler timmar i hemmet, och högre energiåtgång. Vad händer när människor helt enkelt inte har råd att betala sina elräkningar längre? Hur väljer man mellan att frysa ihjäl eller hamna hos Kronofogden?
Med tanke på att de rekordhöga elpriserna i Sverige till stor del beror på politiska beslut vore det klädsamt om regeringen nu tog sitt ansvar och hjälpte medborgarna att överleva vintern. Det är Socialdemokraternas ovilja att investera i kärnkraft och på så sätt säkra tillgången till planerbar och pålitlig el som försatt landet i en situation där vi måste köpa dyr och smutsig el från utlandet. Nu kan de gott bidra till att mildra effekterna av sin politik för vanliga människor.
Runt om i Europa vidtar regeringar åtgärder för att på olika sätt hjälpa sina medborgare igenom elkrisen. Här i Sverige är det oppositionen som tar taktpinnen, och visar handlingskraft inför framtiden. Magdalena Anderssons (S) första gärning som statsminister borde vara att svälja sitt partis stolthet och gå med på Moderaternas förslag.