Allvarliga brott borde leda till allvarliga straff

Det svenska rättsväsendet behöver reformeras för att kunna hantera det växande problemet med unga grova brottslingar.

Pojken som misstänks ha mördat en uniformerad polis i Göteborg är bara 17 år gammal.

Pojken som misstänks ha mördat en uniformerad polis i Göteborg är bara 17 år gammal.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ledare2021-07-14 05:50
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Ny statistik från Åklagarmyndigheten visar att allt fler ungdomar under 18 år åtalas för mordrelaterade brott. Samtidigt visar Brottsförebyggande rådets statistik att av nästan 9500 åtal mot personer i åldersgruppen ledde endast fyra till fängelse under 2020.

Det är en direkt konsekvens av den svenska kriminalpolitiken. En reform av brottsbalken från 1989 gör vår straffrätt passiv snarare än aktiv. Det som tas i beaktande när straffmätningen sker är den brottsliga handlingen, inte att förhindra framtida brott eller skydda allmänheten. Reformen innebar även en presumtion mot fängelse, det vill säga att fängelsestraff ska undvikas till varje pris.

Dessa principer gäller för alla gärningsmän. Men för minderåriga står det i brottsbalken att för den som är under 21 år ska åldern särskilt beaktas vid straffmätningen. Det gör att rätten får döma till lindrigare straff än det föreskrivna.

Riksdagen har beslutat i flera omgångar att den så kallade åldersrabatten ska tas bort. Regeringen skulle ha inkommit med en proposition under våren, men har inte ännu agerat. Dessvärre gäller detta lagförslag endast för unga över 18 år eftersom regeringen fortfarande anser att det finns goda skäl för att särbehandla åldersgruppen 15–17 år.

Det hade alltså inte hjälpt i fallet med den 17-åring som är misstänkt för mordet på polismannen i Göteborg. Eftersom tonåringen redan varit föremål för omfattande brottsförebyggande åtgärder sedan fler år tillbaka verkar lösningen inte vara ungdomsvård.

Att det är en tydlig skillnad mellan den svenska och den danska lagstiftningen fick däremot de fem gängmedlemmarna från Sverige som dömdes för ett dubbelmord i danska Herlev erfara. Danska hovrätten dömde de tre äldsta till livstids fängelse och de två under 17 år till 16 års fängelse.

Den ökade ungdomsbrottsligheten med allt yngre förövare som begår allt grövre brott är en utveckling som inte spontant kommer att stanna av. Det är dags att sätta ned foten. Dels för att visa att grova brott är oacceptabelt, dels för att skydda samhället från framtida brott.

Precis innan sommaruppehållet riktades 11 tillkännagivanden till regeringen om unga brottslingar. Debatten visade tydligt att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet emotsätter sig de flesta åtgärder. Det behövs en ny regering som tar problemet på allvar. Det behövs även en helt ny syn på straffrätten och på de unga brottslingarna. Är du gammal nog att begå brottet är du gammal nog att brösta ett riktigt straff för det.