Allvarliga Alliansen

De ligger under i opinionsmätningarna, men står för den enda genomtänkta helheten.

Valmanifest. Alliansens löften är konkreta, om än inte så "lattjiga".

Valmanifest. Alliansens löften är konkreta, om än inte så "lattjiga".

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ledare2014-09-02 03:59
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Tillfället är unikt, upprepade statsminister Fredrik Reinfeldt i inledningen av gårdagens pressträff. ”Detta är enda gången som ett samlat regeringsalternativ presenteras.” Han har sagt det förr, men det tål att upprepas. Särskilt som utmanaren Stefan Löfven i SVT:s utfrågning kvällen före framstod som ett betydligt osäkrare alternativ. Han gjorde miljöpartister och vänsterpartister olyckliga genom att sänka hoppet om en avvecklad kärnkraft under ”överskådlig tid”. Vi som hoppas på en förstärkt och föryngrad kärnkraft välkomnar Löfvens uttalande. Men löftet måste läggas till punkterna där S och MP har väldigt skilda åsikter.

Vad vilja då den samlade Alliansen? Det ”kanske inte är de lattjigaste löftena, men politik är allvarligt”, sade Göran Hägglund. Ja, det finns flera allvarliga problem för politikerna att ta tag i. Alliansen gör ett försök på ett av de största hindren Sveriges utveckling i dag: bostadspolitiken. Det handlar inte om hyresregleringen, den stenen verkar ännu alltför avskräckande för något parti att våga ge sig på. Men det finns fler som behöver rullas bort. Det byggs för lite. Detta är ett strukturellt problem som inte löses med riktade, tillfälliga bidrag. Politiker är inga byggherrar, även om det ibland kan låta så. I stället är det på byggandets spelregler som politikerna bör inrikta sig, vilket regeringen Reinfeldt ämnar göra genom det så kallade ”Sverigebygget”. Konkret handlar det om exempelvis kortare handläggningstider vid bygglov, flexibla bullerregler och förändring av strandskyddet. Nej, inte så ”lattjiga”, men bra exempel på sådant som politiker ska syssla med: skapa förutsättningar för människor och företag att verka och växa.

Alliansens valmanifest gav också ideologiska prov på att valfrihet och morötter är bättre än likformighet och piskor. Folkpartiet vurmar för fler pappamånader, men i det gemensamma Alliansmanifestet utlovas i stället en fördubblad jämställdhetsbonus för de föräldrar som delar lika på föräldraförsäkringen. Det innebär 19 500 extra skattefria kronor för en familj (dagens maxbonus är 13 500). Med det visar politikerna hur de önskar att folk ska bete sig, samtidigt som samma mått av valfrihet ändå finns kvar. Tackar! Detsamma gäller bilar. ”Bilen behövs”, konstaterade Annie Lööf (C) och därför lägger Alliansen skattelättnader på biodrivmedel i stället för straffskatt på fossila diton. Tack igen!

Ingenting går dock att genomföra utan att fler människor går till jobbet varje dag. 300 000 fler är i arbete jämfört med 2006, men det räcker inte. Socialdemokraternas jobbmål för 2020 lyder ”lägst arbetslöshet i EU”. Det är ett relativt mått som egentligen inte säger så mycket. Alliansen går till val på ”över 5 miljoner i arbete 2020”. Det innebär bland annat att jobbskatteavdragen inte rörs, men att pensionärerna inte heller får sänkt skatt. Det ena regeringsalternativet har nu lämnat klara besked till väljarna. Socialdemokraterna har ännu inte levererat sina. Kanske blir de ”lattjigare”, men frågan är hur regeringsdugliga de kommer att vara.

Läs mer om