Alla januaripartier får sitt i budgeten

Men anslagen till rättstaten och försvaret är klena.

Finansminister Magdalena Andersson (S) med nya statsbudgeten i famnen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) med nya statsbudgeten i famnen.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2020-09-21 17:10
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Under måndagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) budgeten. Hon beskrev den som ”sossepolitik när den är som allra bäst”. Men enligt Centerledaren Annie Lööf (C) är det i själva verket borgerlig politik som den rödgröna regeringen driver. Till Dagens Industri (21/9) gick Lööf så långt som att säga att det är tufft för regeringen.

På sätt och vis har både Andersson och Lööf viss täckning för sina påståenden. Alla partier som har förhandlat budgeten har fått några köttben. Centerpartiet och Liberalerna kan peka på ett antal punkter de har fått igenom och utmåla sitt eget parti som vinnare. Men en effekt av det är att budgeten spretar. 

Kittet som håller höstbudgeten samman är Socialdemokraternas maktanspråk. Det saknas ett politiskt projekt. Det finns inga stora sammanhängande reformer. Men det som finns är pengar att spendera.

Med hänvisning till coronakrisen har i stort sett alla tankar på att hushålla med det offentligas resurser lämnats. Det heter att 105 miljarder kronor satsas för 2021.

En återkommande motivering till statens utgiftsökning är att många grupper har fått högre omkostnader på grund av pandemin, vilket nu ska kompenseras för. Men det är ett antagande som på goda grunder kan ifrågasättas. 

Enligt statistik från SCB (27/8) har sparandet ökat under senare delen av året och hushållens finansiella förmögenhet har nästan återhämtat sig från nedgången i början av året. Grundantagandet borde snarare vara att många hushåll har fått lägre kostnader.

Coronapandemin verkar dock ha inneburit en möjlighet för att få igenom viss politik enklare än annars. Som höjningen av a-kassan. Under måndagen framkom att den tillfälliga höjningen blir kvar, vilket är ett stort framsteg för Socialdemokraterna.

Trots att den rödgröna regeringen, Centern och Liberalerna spenderar mycket saknas vissa satsningar. Även om det ofta och gärna talas om ett hårdare tag mot brottsligheten uteblir satsningar på hela rättskedjan. 

Kriminalvården anslagsökningar är relativt blygsamma – trots att beläggningen på landets fängelser vid tiden för budgeten låg på nästan 110 procent. Likaså blir det inga nya pengar till åklagarmyndigheten eller till Sveriges domstolar.

Anslaget till försvarsmakten lämnar också mycket att önska. Det framgår även av budgeten att det saknas utrustning för att utbilda värnpliktiga och stridsflygplanen flyger allt mindre.

Det förekommer även en del neddragningar i budgeten. Nästa år och året därpå sparas det in sammanräknat 140 miljoner kronor på SFI-lärarnas fortbildning. Även förskollärarnas fortbildning dras det ner på under nästa år.