Alla hjälps åt, utom tyranniet Kina

Kommunistregimen fortsätter att vilja mörka information.

Diktaturen Kina ställer sig vid sidan om en global ansträngning för att rädda liv.

Diktaturen Kina ställer sig vid sidan om en global ansträngning för att rädda liv.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Ledare2020-04-20 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Medan världens länder gör sitt bästa för att bekämpa coronaviruset är kommunistdiktaturen Kina återkommande en besvärande faktor. I fredags skrev myndigheterna plötsligt upp dödstalen i staden Wuhan med 50 procent, till 3 869. 

Orsaken sägs vara en eftersläpning i rapporteringen, men agerandet skapar ytterligare misstankar hos omvärlden om att Kina medvetet har försökt mörka sina dödstal. Därmed blir också de nu justerade siffrorna svårare att lita på – oavsett hur starkt den kinesiska regimen protesterar mot anklagelserna.

Siffror om sjukdoms- och dödsfall varierar i träffsäkerhet beroende på hur olika länder har samlat in informationen. Enligt en kartläggning från SR Ekot (16/4) missar till exempel flera länder att räkna med dödsfall som skett utanför sjukhusen. Men dessa länder är åtminstone öppna med de siffror de själva sitter med, och osäkerheten i dessa. Allt för att världen ska kunna hjälpas åt.

Det är redan känt att kinesiska kommunistpartiet först försökte mörka coronavirusets spridning och tysta den läkare som försökte slå larm, samt spred spekulationer om att viruset i själva verket kom från USA. 

Nu säger dessutom uppgifter till amerikanska CNN (16/4) att det tillkommit nya krav på att alla vetenskapliga studier i Kina om virusets ursprung ska granskas av regeringen innan de får publiceras. Detta skulle knappast göras av en regim som inte vill dölja något för omvärlden.

Uppgifterna om Kinas nya forskningsrestriktioner kommer i samma veva som flera mer eller mindre vetenskapliga frågetecken har rests om just virusets ursprung. Enligt Norrbottens-Kuriren (15/4) återvände ett tiotal personer från militära sommar-OS, som hölls i just Wuhan, i slutet av oktober 2019 med coronaliknande sjukdomssymptom. Och en grupp forskare från Cambridge menar att det finns tecken på att viruset först kan ha brutit ut i början av september (SCMP 17/4).

Forskare över hela världen samarbetar fört att bekämpa det nuvarande utbrottet. Företag ställer om produktionen för att på olika sätt hjälpa sjukvården. Men kommunistpartiet i Kina fortsätter att visa tydliga tecken på att vilja mörka information som kan vara till hjälp, vilket förtjänar fortsatt kritik och kraftiga fördömanden från omvärlden.

Coronautbrottet är en kris där hela världen måste jobba ihop – även om gränserna tillfälligt stängs för att förhindra smittspridningen. Alla länder har osäkra siffror, men den kinesiska regimen lägger dessutom till en medveten osäkerhet för att skydda sig själv, och riktar i stället anklagelser mot andra. Diktaturen Kina ställer sig vid sidan om en global ansträngning för att rädda liv.