Alla har en roll att spela

Mestadels välkomna satsningar på integration.

Regeringen. Utbildnings-, arbets- och demokratiministrarna samlade kring statsministern.

Regeringen. Utbildnings-, arbets- och demokratiministrarna samlade kring statsministern.

Foto: Bertil Ericson / TT

Ledare2015-09-10 13:37
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Det verkar som att besöket hos Angela Merkel har fått lite fart på Stefan Löfven och regeringen, som fått berättigad kritik över sin tystnad inför flyktingkrisen och de utmaningar som följer för Sverige. Nu har statsministern manat till nationell samling kring en av Sveriges samhällsutmaningar – integrationen.

Det är bra och mycket viktigt. Sverige står upp som en av de mest humana länderna, det ska vi fortsatt göra. Där vi har problem är integrationen, det vill säga att ge de människor som kommer hit en chans att bidra till och vara en del av det svenska samhället genom att jobba, studera, delta i föreningsliv och aktiviteter. Vid dagens pressträff sade arbetsmarknadsministern att 29 procent av de nyanlända är i någon form av sysselsättning inom två år. "En bedrövlig siffra", enligt Ylva Johansson (S). Helt rätt.

Det är naivt att tro att politiken kan fixa detta. Därför var det ett smart och nödvändigt drag av regeringen att bjuda in till förhandlingar med representanter för hela samhället – näringsliv, föreningsliv, arbetsgivare, fack, skolan och samfund av olika slag. Alla har de en roll att spela, alla bör de ta ansvar. ”Gör vi detta bra, är det en tillgång”, klargjorde Löfven. Precis.

Många som kommer hit är redan högutbildade, deras kunskaper måste sättas i bruk. Andra är lågutbildade eller till och med analfabeter, de måste ha utbildning. För samtliga är svenska språket en nyckel. Det fås genom undervisning och samhällsgemenskap. Uteslutning leder ingen vart. Att detta lyckas är centralt för samhällssammanhållningen.

Den mest kontroversiella delen är tvånget för Sveriges kommuner att ta emot nyanlända. Löfven hänvisade till förhandlingarna på EU-nivå där Sverige pressar övriga länder att ta sitt ansvar. Det vore underligt, sade Löfven, om han inte krävde samma sak på hemmaplan. Onekligen ett argument svårt att säga emot.

Folkpartiet svängt i frågan finns en majoritet i riksdagen för det. Regeringen höjer också schablonersättningen för mottagandet med 50 procent, något som är starkt efterfrågat ute i kommunerna.

I kväll träffas företrädare för samtliga riksdagspartier - utom SD. Frågan är om det var ett lika smart drag av regeringen. SD är inte intresserade av integration och har inte mycket att tillföra, men genom att demonstrativt utesluta partiet ger man det den eftertraktade offerkoftan. En inbjudan hade tvingat det till gemensamt ansvar.

I det här läget behövs ytor för politiskt samtal, inte större polarisering.

Läs mer om