All politik är säkerhetspolitik

Inrikespolitiska beslut om energi- och livsmedelsförsörjning påverkar vår förmåga att hantera en väpnad konflikt.

Sverige och Europa har en moralisk skyldighet att agera mot Rysslands krigsbrott och övergrepp på Ukrainas civilbefolkning.

Sverige och Europa har en moralisk skyldighet att agera mot Rysslands krigsbrott och övergrepp på Ukrainas civilbefolkning.

Foto: Evgeniy Maloletka

Ledare2022-04-11 05:55
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

”Allt är politiskt” sjöng Skunk Anansie för 25 år sedan. Idag skulle de i stället sjunga ”allt är säkerhetspolitiskt”. Sveriges bittra lärdom från kriget i Ukraina är att även inrikespolitiska beslut påverkar vår förmåga att hantera en väpnad konflikt. Att inte göra säkerhetspolitiska bedömningar vid beslut om energiförsörjning och livsmedelsproduktion gör oss väldigt sårbara.

Denna sårbarhet ställdes på sin spets i februari i år när Ryssland invaderade Ukraina. EU:s förmåga att bistå Ukraina har varit begränsad av att många europeiska länder är beroende av rysk naturgas. Även Sverige importerar gas från Ryssland. En omställning från fossil energi till kärnkraft och förnybara energikällor handlar inte längre bara om klimatet, utan om vår självständighet och förmåga att ta ställning i internationella konflikter.

Det är en dyrköpt läxa. Kriget i Ukraina driver redan upp el- och drivmedelspriserna, och i förlängningen livsmedelspriserna. Men ibland måste kampen för frihet och anständighet få kosta. Bilder och vittnesmål från Butja och Borodyanka om systematiska våldtäkter och mord på civilbefolkningen är en påminnelse om vad som står på spel. Förra veckan kom rapporter om att ryska styrkor bombat en tågstation med flyende kvinnor och barn. Sverige har en moralisk skyldighet att agera för att stoppa vad ukrainarna varnar är ett begynnande folkmord.

Ett sätt att agera är att omedelbart sluta köpa rysk naturgas. Det är oanständigt att Sverige fortsätter finansiera Putins invasionsstyrkor. Vi bör följa i Litauens fotspår och våga gå före övriga EU-länder. Regeringen vill i stället vänta på en bred europeisk enighet, men den kan vi vänta på länge. Tyskland har gjort sig helt beroende av rysk naturgas – mer än hälften av deras gas kommer från Ryssland – och motsätter sig ett importstopp eftersom det skulle få förödande konsekvenser för deras ekonomi.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier har erkänt att hans land gjort en historisk felbedömning av säkerhetsläget. Den kommer nu att kosta Europa i både pengar och människoliv. Förhoppningsvis har både Tyskland, Sverige och övriga EU lärt sig något inför framtiden.

En omställning till kärnkraft och fossilfria alternativ handlar inte längre bara om att rädda klimatet; det handlar om att rädda Europas och Sveriges självständighet. För är vi beroende av att importera smutsig olja och gas från tveksamma länder blir vi också bakbundna när dessa länder väljer att begå brott mot mänskligheten.