A-traktorerna räddade dagen i vanlig ordning

A-traktorer får mycket skit i onödan. Folk klagar i olika Facebook-grupper. Men traktorn är viktig, en statushöjning är på sin plats.

En typisk A-traktor. En frihetssymbol för många - en potentiell lösning för andra. Låt A-traktorn få den statushöjning den förtjänar.

En typisk A-traktor. En frihetssymbol för många - en potentiell lösning för andra. Låt A-traktorn få den statushöjning den förtjänar.

Foto: Polisen

Ledare2022-08-11 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Riksförbundet M Sverige, tidigare Motormännen, kräver ett förbud för mopedbilar till förmån för höjd hastighet för A-traktorer. Det vore bra. A-traktorerna är viktiga och förtjänar en statushöjning.

För väldigt många är A-traktorer en garant för frihet, både för tonåringar och deras vuxna. Bor man långt från kollektivtrafikens bekvämligheter blir A-traktorn nyckeln till ett friare liv: möjligheten att gå på den skola man vill och få träffa sina vänner när man vill.

Det är även ett säkrare val då man undviker förseningar och annat oförutsett. Det kan dessutom vara läskigt att åka kollektivtrafik själv på kvällen, särskilt som ung tjej. Tur då att unga kan välja att ta eget fordon, och få åka hem i lugn och ro utan både förseningar och otrevliga medpassagerare. A-traktorn blir en möjlighet att ta eget ansvar, och därigenom ges en större frihet.

I Dalakommunen Malung-Sälen blev A-traktorerna räddningen under sommaren. Efter en rejäl brist på personal i hemtjänsten valde kommunen att anställa A-traktor-förare för att agera färdtjänst, handla och städa åt de äldre (P4 Dalarna).

Det var ett initiativ från kommunen eftersom man haft så svårt att hitta sommarpersonal. På vissa orter har man infört ett extra lönetillägg, på andra håll får personalen åka taxi till jobbet. Då rullade ”Eporna” in till räddning. ”I år är de 15 stycken”, berättar Towe Samuelsson, enhetschef på kommunen (Dagens Samhälle 27/6). 

Städa, laga mat och skjutsa är utmärkta exempel på arbetsuppgifter som passar en tonåring, särskilt då vi har en så hög ungdomsarbetslöshet i Sverige. Lösningen ger fler unga chansen att få sitt första jobb och lära sig om vårdyrket, samtidigt som det underlättar för den utbildade personalen. De kan stanna hos de äldre längre eftersom de mindre sysslorna utförs av någon annan. 

Den A-traktor-burna ungdomen utför de sysslor som länge överbelastat annan personal. Samma problem återfinns i skolan. Rop på hjälp hörs med jämna mellanrum från skolans lokaler. Dagens lärarkår tvingas agera mentorer, assistenter, föräldrar, poliser och administratörer – utöver sin heltidstjänst som lärare. Skolan och vården behöver mer runt-omkring-personal. 

Därför borde fler arbetsgivare, både privata och offentliga, kolla på lösningar som den i Malung-Sälen. Regelverket för att anställa måste luckras upp, särskilt när det gäller unga. Det finns massor av problem på arbetsmarknaden, men ännu fler potentiella lösningar. Gör det lättare att anställa och öppna upp för kreativa lösningar. 

Liknande lösningar borde få komma till även här hemma i Östergötland. Samhället måste visa att det litar även på tonåringar. Om A-traktorn blir roten till inkomsten och ses som en viktig del i samhället kanske förarna väsnas mindre nattetid.

A-traktorn är en frihetssymbol. Den är säker och hjälpsam, självklart ska den få köra lite snabbare. Antalet A-traktorer bara ökar. Antalet registrerade A-traktorer i Sverige har nämligen fördubblats på drygt två år och ligger nu på nära 50 000 enligt Transportstyrelsen. Det betyder att fler liknande lösningar ligger runt krönet. 

Lägg i ettan så kör vi mot en friare framtid.