80-talisterna och makten

Är vi ungdomsfixerade?

Ebba Busch Thor. Partiledare född 1987.

Ebba Busch Thor. Partiledare född 1987.

Foto: Per Groth/TT

Ledare2015-11-17 15:50
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Säg vem som mäktigast i landet är? Sin vana trogen listar nyhetsmagasinet Fokus Sveriges mäktigaste och enligt den är statsminister Stefan Löfven alltjämt nummer 1, den stormiga hösten till trots. Som nykomling kan nämnas Lena Micko (S), f d kommunalråd i Linköping och nuvarande ordförande i SKL. Annars är trenden i år de ungas intåg.

Aldrig förr har 100-listan innehållit så många 80-talister. Partiledarna Annie Lööf (C), född 1983, Gustav Fridolin (MP), 1983, och Ebba Busch Thor (KD), 1987, har platserna 8, 9 respektive 11. Platserna 33, 38, 48, 50, 65, 71, 80 och 92 innehas också av ”karriärdrivna 80-talister som stormar fram och tar över ledarsidor, departement och partier”, skriver Fokus.

”Internationellt sett får kvinnor och unga chansen när det gått dåligt ett tag eller när partiet är på väg att åka ut”, analyserar Patrik Öhberg, professor i statsvetenskap. De ska signalera förändring och ”kliver sällan in när det är som bäst utan när det är på väg att gå åt helvete” (Fokus nr 46).

Ingen rolig analys. Håller Sverige på att gå åt helvete? Är det därför 80-talisterna släpps in? Så är det naturligtvis inte, även om det politiska ledarskapet just nu lämnar en hel del att önska. Självklart måste även 80-talisterna komma fram, allteftersom tiden går. Den generationen blir ju också äldre. Men hur ungt är ungt? En del hävdar att medelåldern inträffar vid 35, varvid personer födda 1980 skulle vara där. Andra gallskriker vid definitionen - medelålders är man först vid 50, säger de.

Definitionen ligger nog i betraktarens öga. Oavsett hur man resonerar är nog de flesta överens om att 28, som Busch Thor, är rätt ungt.

På andra sidan Atlanten är ungdom kanske eftertraktat i Hollywood, men inte i Washington. Med ett år kvar till presidentvalet pågår maktkampen mellan kandidaterna. Hos Demokraterna är Hillary Clinton, 68, det hetaste namnet, följd av Bernie Sanders, 74. Inom Republikanerna är loppet ännu öppet mellan namn som Jeb Bush, 62, Carly Fiorina, 61, Ben Carson, 64, och Donald Trump, 69. Rand Paul, 52, Ted Cruz, 44, och Marco Rubio, 44, betraktas som kids i sammanhanget.

Om han var amerikan skulle Löfven alltså höra till ungdomsgänget. I Sverige var han istället vid 57 års ålder den äldsta tillträdande statsministern på över 70 år.

Nuförtiden är det inte längre någon som höjer på ögonbrynen när tonåringar bänkar sig i kammaren. Istället råder brist på äldre personer. Barbro Westerholm (FP) är riksdagens äldsta ledamot med sina 82 år. Hon är en av blott nio ledamöter av 349 som är 65 år eller äldre.

Åldersspridning på makthavare, i riksdagen och annorstädes, är en lika viktig faktor som kön, etnisk bakgrund eller annan personlig egenskap. Ingen är dock lika viktig som den att vara en lämplig och klok person. Man representerar sällan bara personer som är som en själv. Samtidigt bör partierna – och andra – komma ihåg att identifikation är viktigt för många väljare.

Ungdomsfixering? Tja, vi går åt det yngre hållet i partiernas generationsväxling. Att tre av fyra borgerliga partier nu leds av unga kvinnor (om Anna Kinberg Batra vid 44 får räknas som ung), ser nog de flesta ändå som något positivt.

Månne bör jag ta tillfället i akt... Hej, jag heter Maria och jag är 80-talist.

Frågan är: har det någon betydelse?

Läs mer om