Fortsatt smittskydd är den enda vägen

När ska coronapandemin ta slut, frågar sig nog många just nu. Det beror på er, svarar Folkhälsomyndigheten.

Ledare2020-07-25 07:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

På tisdagens pressträff presenterades en rapport med tre scenarier – 0, 1 och 2 – för hur smittspridningen kan utvecklas fram till september 2021. Efter att myndigheten justerat siffrorna två gånger landar antalet dödsfall i bästa fall på ytterligare 1 100 personer, och i värsta fall på nästan 4 500. Skillnaden är enorm – i synnerhet som det handlar om människoliv.
 

Det bästa scenariot gäller om dagens nivå av smittspridning fortsätter, vilket skapar vissa förhoppningar. Då skulle spridningen i de allra flesta län vara över långt innan september nästa år. Till exempel skulle smittan vara borta från Östergötland redan i oktober och från Gotland i december, medan bland annat Värmland bedöms ha enstaka coronasmittade fram till september nästa år.
Dessvärre tror inte Folkhälsomyndigheten att vi klarar av att hålla scenario 0. I stället förklarade statsepidemiolog Anders Tegnell på pressträffen att det är scenario 1 som är mest troligt. Då sker en snabb ökning av antalet smittade i september, för att sedan avta under hösten, och till sist ytterligare en ökning efter nyår innan spridningen avtar helt.
 

Det må vara nedslående, men det är svårt att klandra Folkhälsomyndigheten för att den tror mest på scenario 1. Den utvecklingen förutsätter att vi slarvar med smittskyddsåtgärderna och umgås mer med fler människor när smittspridningen är liten, för att sedan bli mer noggranna så snart sjukdomsfallen ökar. Med tanke på den trängsel som redan nu bildas på flera av Sveriges semesterorter verkar det dessvärre vara en fullt möjlig utveckling.
Att scenario 1 är mer troligt betyder dock inte att vi saknar möjlighet att påverka utgången av pandemin. I synnerhet som drygt 3 000 dödsfall, vilket beräknas bli följden av scenario 1, är väldigt mycket mer än 1 100. Det borde bland annat mana människor till eftertanke innan årets stora kräftskiva planeras.
 

Att hålla smittspridningen på dess nuvarande nivå är knappast något omöjligt mål att ta sikte på. Men då behöver regeringen träda fram och tydligt peka ut vilket scenario vi ska se till att följa och vad som gäller. Då måste det enda alternativet vara scenario 0, med så få dödsfall som möjligt.
 

Att ha scenarier att jobba efter är rimligt, men vi får inte glömma att utfallet av pandemin fortfarande går att påverka i allra högsta grad. Kanske blir det också lättare när det finns beräkningar på hur länge till vi måste fortsätta hålla avstånd, tvätta händerna extra noggrant och stanna hemma vid minsta snuva. En pandemiperiod som tar slut snabbare är en god anledning att fortsätta skydda sig själv och andra från smitta. Men den allra största och viktigaste är att så få som möjligt ska behöva förlora livet.