I helgen fick vi på nära håll se barbariet, grymheten. Vi har länge vetat om den, sett den på youtube-klipp och läst om den. Men nu slog den till, mitt i Europa, mitt i det vackra, progressiva, mångkulturella Paris. Den slog till i Europas hjärta, upplysningens vagga, där det kitt som binder ihop våra fria samhällen föddes.
Just nu flödar internet, appar, tv och radio över av ord. Och ändå är det så svårt att finna ord, som är stora nog att rymma all den sorg, skräck, avsky och otrygghet som smyger sig på oss. Vad är det här? Är det krig nu? Flera franska tidningar i lördags hade ordet ”Krig” med stora bokstäver över sina första sidor. Och visst är detta en barbarisk krigsförklaring mot allt som ett öppet och fritt samhälle står för. Men vad innebär det? För Europa, för Frankrike, för Sverige, för Linköping – för dig och mig?
Förmodligen finns det ingen människa i hela världen som exakt kan säga vad som kommer att hända nu. Det enda vi kan veta är att det kommer att hända saker. På den internationella politiska arenan, när det gäller migrationspolitiken, när det gäller säkerhetspolitik både lokalt, nationellt och internationellt. Helgens terrordåd är en game changer, alltså något som i grunden förändrar förutsättningarna för politik och samhälle på så många olika nivåer.
Jag vet inte om ordet krig är rätt att använda. Jag kan inte bedöma det. Men fienden är undflyende och grym. Sedan år 2000 har det inträffat över 50 000 terrorattacker världen över, enligt Global terrorism Index. Cirka 50 av dem har lett till över 100 döda. En förkrossande majoritet eller 82 procent av attackerna har skett i Syrien, Nigeria, Afghanistan, Pakistan och Irak. Bilden är splittrad och känslan av otrygghet sprider sig över världen.
Bilden av fienden är undflyende och svårtecknad. Men vi får inte glömma att det finns en annan sida: vi som står samlade för öppenhet, frihet och demokrati. Vi är många. Vår pakt är spridd, tvärs igenom kulturer, religioner och länder.
Det är en viktig tanke att ta med sig, nu när vi går in i en ny vecka i ett förändrat Europa.