Väderstad-Verken, vilken berättelse!

Väderstad-Verken: En hisnande framgångshistoria som börjar med att lantbrukare Rune Stark tröttnar på sladden i trä.

Å ANDRA SIDAN2012-05-05 09:52
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stark vill ha en sladd i stål. Han tillverkar den efter eget huvud och med egna händer. Så föddes Runes Mekaniska Verkstad. Året var 1962. Företaget bestod av Rune och Siw Stark. Tio år senare bytte företaget namn till Väderstad-Verken. Idag levererar företaget med 700 anställda i Väderstad och ägt av familjen Stark, jordbruksmaskiner till kunder i Saudiarabien, Ryssland, Sydafrika, ja, överallt där behovet finns. Formuleringen "hisnande framgångshistoria" känns futtig.

Ett familjeägt industriföretag i Sverige som expanderar, hemma och utomlands - det går på tvärs mot allt vad "etablerade sanningar" heter. Som den att "industrin har spelat ut sin roll".

Lars-Göran Hjelm är ordförande för ungefär 450 anställda i Väderstad som är medlemmar i IF Metall. Hälften av dem bor i Mjölby kommun. Många pendlar från Motala. "Vi anställde många som var på Electrolux tidigare", säger Hjelte. Som beskriver samarbetet med företagsledningen så här: "Ett bra samarbetsklimat."

Finanskrisen 2008/2009 skakade om. Christina Stark, ny som vd, kastades in i hetluften direkt. I år väntas Väderstad-Verken notera en omsättning på drygt två miljarder kronor. Rekord. Den kanske enskilt vikigaste förklaringen till framgången: Konsekvent, fortlöpande satsning på nya produkter.

affarsliv. com berättar att syskonen Stark uppvaktas av riskkapitalister, som kastar lystna, profithungriga blickar på familjeföretaget. "Vi är inte intresserade", säger Crister Stark i affarsliv.com.

- Riskkapitalister är det sista vi vill se, säger Lars-Göran Hjelm.