I hembygdsparken Drabbisdal i Berg samlades många glada lyssnare för att ta del av lanseringen av den splitternya Vretaboken. Presenterade arbetet gjorde byggnadsantikvarie Marie Hagsten, som också är initiativtagare till boken.
– Det har varit väldigt roligt att kunna genomföra ett häftigt arbete mitt i en pandemi. Många hembygdsföreningar har fått stänga ner sina verksamheter, och även hos oss har vi fått ställa in aktiviteter. Därför känns det extra roligt att stå här nu med ett färdigt arbete som vi är väldigt stolta över.
Vretaboken djupdyker i bygdens historia från stenåldern till idag, och som läsare stöter man på allt från forntida kannibaler till dalkullor i kanalbygget.
– Vi gräver där vi står, och ur myllan bubblar spännande kunskap och berättelser, som hakar i varandra och fördjupar vår förståelse av hur bygden formats. Allt hänger ihop, förklarar Marie Hagsten i sin introduktion av boken.
För att möjliggöra projektet har Marie tagit hjälp av några av bygdens många historieexperter. Tillsammans lyfter de olika områden i Vreta Klosters historia, där arkeologi, byggnadshistoria, lokalhistoria, kanalbyggnadsteknik och konstvetenskap är några av dem.
– Vi har turen att ha tillgång till så många författare i trakten som är intresserade av det här. Alla har bidragit med sina expertområden och utan dem hade det inte varit möjligt att få ihop den bok vi har idag.
Författarna ser boken som en möjlighet att bredda folkets kunskaper om Vreta Kloster och dess historia.
– När man läser boken förstår man hur mycket mer det finns än slottet, klostret och slussarna. Många kanske inte visste att kalkhanteringen gav viktiga jobb till bygdens fattiga, att kvinnor var med och byggde kanalen eller att vi på forntiden hade kannibaler här, säger Bulle Davidsson, redaktör och en av författarna bakom boken.
Förhoppningen är att boklanseringen bara ska vara början.
– Vårt arbete slutar inte här. Vi hoppas på att kunna hålla föredrag och erbjuda guidade vandringar i bygden för de som vill lära sig mer, förklarar Marie.
Hembygdsföreningens ordförande Erik Bjärlid är stolt över arbetet och glad över att intresset för boken är så stort.
– Det har varit hårt arbete, särskilt i och med pandemin. Men det är roligt att boken blev så bra och att boksläppet engagerar så mycket. Vi måste ju hålla oss till max 50 personer, men det är kul att så många dök upp, avslutar han.