Åsa Christoffersson ställer ut mammas verk

Åsa Christofferssons mamma gjorde klassiska bokomslag och modeteckningar. Nu hyllar Åsa sin mamma illustratören med en utställning.

Åsa Christoffersson satt modell när hennes mamma gjorde omslagen till Kulla-Gulla-böckerna.

Åsa Christoffersson satt modell när hennes mamma gjorde omslagen till Kulla-Gulla-böckerna.

Foto: Fredrik Kylberg

Vreta Kloster2020-01-17 09:30

Hur Kulla-Gulla ser ut vet alla som sett bokomslagen från 60-talet. Åsa Christoffersson är troligen också ett bekant ansikte för många av Correns läsare, sedan hennes tid som kulturredaktör på tidningen. Men mindre känt är att det var Åsa som satt modell när Kulla-Gulla-omslagen tecknades, och att det var hennes mamma, Elisabeth Kugelberg Christoffersson,  som gjorde dem.  

– Hon kallade sig själv schlagertecknare, berättar Åsa Christoffersson. 

– Hon ville inte bli kallad konstnär, det var väldigt viktigt för henne. Hon var illustratör!

Elisabeth Kugelberg Christoffersson ritade julkort och mode, illustrerade noveller i veckotidningar och gjorde bokomslag. Hon brukade signera sina bilder med "Elisa". Åsa Christoffersson har föreläst om sin mamma några gånger, och nu arrangerar hon och Bulle Davidsson utställningen "Allt om min mamma" på Galleri Vreta Kloster. 

– Hon var stolt och noggrann, skitpetig med detaljer. Det var mycket skaparångest, berättar Åsa Christoffersson. 

Hon och hennes bröder fick vara modeller ibland, annars använde deras mamma bilder ur tidningar som förlaga. Rätt proportioner skulle det vara i den realistiska men glamorösa stil som gällde. 

– Hon var så noga med händer och armar, skuggor och klädveck. Sedan förskönade hon, jag var ju aldrig så där snygg!

En hel del av Elisabeth Kugelberg Christofferssons originalteckningar finns kvar, bland annat Kulla-Gulla-bilderna. Hon hade gjort omslag till böckerna redan på 40-talet, och när Martha Sandwall-Bergströms boksvit skulle ges ut igen på 60-talet fick hon möjligheten att göra en ny tolkning. 

– Det var som ett mörkt moln i hela huset av skaparångest, men det blev som en förlösning när hon kom på färgskalan. När hon var klar var hon bara lättad. Precis som jag när jag skrivit, säger Åsa Christoffersson, som numera skriver krönikör på ledarsidan i Corren. 

Elisabeth Kugelberg Christoffersson föddes 1919 i Ljusnarsberg och bodde i Finspång som barn. Under Åsas uppväxt bodde familjen i Värmland. Från 1997 bodde hennes mamma i Linköping, och hon dog 2011.

Vernissage för utställningen är det på söndag 19 januari kl 14–17. Invigningstalar gör Stefan Hammenbeck, konstintendent på Östergötlands museum och det blir sång av artisten Anna Christoffersson (som är brorsdotter till Åsa). Utställningen visas till 16 februari. Åsa håller sitt föredrag 2 februari kl 14.    

Elisabeth Kugelberg Christoffersson illustrerade noveller i veckotidningar, bland annat. Nu ställs hennes bilder ut på Galleri Vreta Kloster.
Elisabeth Kugelberg Christoffersson illustrerade noveller i veckotidningar, bland annat. Nu ställs hennes bilder ut på Galleri Vreta Kloster.
Karta: Galleri Vreta kloster
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!