Astrid Lindgrens Värld är ett lika välkänt som välbesökt turistmål. Astrid Lindgrens Näs för dock en med undanskymd tillvaro. Högst oförtjänt, för det är en fantastisk plats med mycket att erbjuda besökaren. Förutom själva barndomshemmet finns också en paviljong där utställningen "Hela väldens Astrid Lindgren" visas. Och nytt för i år är de nyanlagda trädgårdarna och flera helt nya konstverk, allt från graffitimålning till en jättelik katt av råg och en mytisk ordlabyrint.
Vi besöker Näs en strålande vacker försommardag och blir nästan knockade av platsens skönhet. Och av vi faktiskt kan känna närvaron av hela världens Astrid Lindgren. En fin påminnelse om vad hon och hennes berättelser betytt. För oss och för miljontals andra läsare från jordens alla hörn.
Vi börjar med en rundvandring i trädgårdarna med Karin Eliasson, trädgårdsmästare och konstnärlig ledare.
– Här fanns bara öppna gräsytor tidigare, men vi ville skapa en välkomnande miljö och förstärka berättelsen, förklarar hon och tar oss med till Apeldalen, Lekhagen, Plommonlunden och Törnrosgården.
Varje trädgårdsrum har ett tema som knyter an till Astrid Lindgrens författarskap. Här finns vildrosor, en äppelspalje och en lund med grönskande fruktträd att vila ögonen på och strosa runt i. Men också – förstås – plats för barnen. Under en hängbjörk döljer sig flera gungor och på baksidan av den gamla ladan finns en stor klätterställning i trä.
– En robust och tillåtande miljö som både ska uppmuntra till lek och illustrera lekens betydelse i allas våra liv.
Härifrån kommer man också så småningom att kunna gå vidare till kommande trädgårdar. Först 2016 beräknas trädgårdsprojektet vara klart när bland annat en gammal parkeringsplats och en fotbollsplan har fått nytt liv.
– Fast helt färdigt blir det aldrig. Vi tänker oss en spännande trädgård som fortsätter att växa och förändras år efter år, som en saga utan slut.
I utkanten av parken står ett jättelik ihålig alm, förebilden till Pippi Långstrumps sockerdricksträd. Nu har den fått sällskap av en stenlagd ordlabyrint – konstnären Magnus Lönns skulptur är en hyllning till Astrid berättelser och frimodiga sätt att leka med språket. Och till fantasin.
Den stora muralmålningen som bildar fond till rosenträdgården är skapad av konstkollektivet Livet och Salong Betong, från Stockholm.
– Det var stort för oss att få göra detta, Astrid Lindgren har betytt mycket för oss alla fyra, säger Andreas Blom från kollektivet Livet.
Det tog fyra dagar för dem att med sprejfärg måla en lekfull och färgstark bild av Vimmerby 2014. Här finns många roliga detaljer att upptäcka. Är det inte siluetten av världens bästa Karlsson som avtecknar sig mot husgaveln där..?
Så passerar vi snickerboa och fortsätter genom grinden till det faluröda huset med vita knutar som var Astrid Lindgrens barndomshem. De flesta ursprungliga inventarier och ägodelar finns kvar och när man vandrar genom rummen är det lätt att föreställa sig hur livet kan ha tett sig när Astrid och hennes tre syskon bodde här och nästan "lekte ihjäl sig".
Vår guide, Tilda Kalle från Vimmerby, berättar att Astrids dotter Karin fortfarande bor i huset ibland. Det är en av anledningarna till att det bara är öppet för guidade visningar. Sådana erbjuds dock flera gånger dagligen på såväl svenska som tyska och engelska. Näs har många utländska besökare, framför allt tyskar.
Ett talande exempel på Astrid Lindgrens popularitet där är att det finns mer än hundra skolor uppkallade efter henne i Tyskland. I Sverige finns bara en och den ligger här i Vimmerby.
Det och mycket annat får vi veta när vi utrustade med hörlurar och en smidig audioguide tittar på utställningen "Hela världens Astrid Lindgren" i den nya Paviljongen, som invigdes 2007 i samband med hundraårsminnet av hennes födelse.
Med fotografier, korta filmer, lekfulla miljöer och talande citat berättas historien om bondjäntan Astrid Anna Emilia Ericsson från Småland vars sagolika berättelser älskats av så många. Och som fortsätter att fascinerar läsare världen över.
Besökarna påminns också om Astrid betydelse som opinionsbildare, både när det gäller skattepolitik ("Pomperipossa") och bättre djurhållning.
Men framför allt hennes orubbliga kamp för alla barns rätt till trygghet och kärlek.
"Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv."