I år arrangeras Shakespeare på Gräsgården för 20:e året i rad. Tidningen fick möjlighet att följa med ensemblen inför en av föreställningarna.
Föreställningen börjar klockan 18.00 och två timmar innan samlas ensemblen för en genomgång. De inblandade har sina ansvarsområden och hjälps åt med allt som ska göras. Inför varje speltillfälle ska allt göras på nytt.
Mycket jobb inför
Stolar ska bäras fram, rekvisita till scenen, kläder, smink och hår ska ställas i ordning. Tio professionella skådespelare och 14 amatörer ska fixa allt innan publiken är på plats.
En av amatörerna är Fanny Sjödahl.
– Förra året jobbade jag som assistent här, säger hon.
Det jobbet fick hon via Arbetsförmedlingen. En sådan möjlighet fanns inte i år, men Fanny är med som en av amatörskådespelarna.
Ansvarig för blodet
Fannys första uppgift inför kvällen är att "koka blod".
Blodet som ska användas i en krigsscen ska ha rätt färg och konsistens.
– Det måste ha rätta rinningen, säger hon.
Sirap, gelatinpulver, kakao, röd och svart karamellfärg och varmt vatten behövs för att göra blod.
– Jag gör det i förväg och mikrar det innan vi börjar.
Att det finns blod inför varje föreställning hänger på Fanny.
– Det är inte ofta man får säga att man är blodansvarig, säger hon.
När blodet är klart hjälper hon till att bära rekvisita.
– Innan jag blev teaterintresserad visste jag inte hur mycket man gör innan, då kommer man ju bara till föreställningen.
Lever sin dröm
Stella Nordstedt är 15 år och amatörskådespelare. I vanliga fall bor hon i Stockholm, men nu i sommar hos sin farmor i Vadstena.
Stella börjar med att bära stolar. Den här kvällen blir det fullsatt. 193 bokade biljetter. Plaststolar bärs fram och torkas av och alla som kan hjälps åt.
– Det gör jättemycket för sammanhållningen, säger hon.
På somrarna när hon varit på besök i Vadstena har hon gått förbi Shakespeare på Gräsgården, längtat och drömt skådespelardrömmar. Så vågade hon ta kontakt och fick vara med.
– Det här är verkligen en drömsommar för mig. Jag älskar det här.
Alla hjälps åt
Agnes Jakobsson har hittat sin grej. Det är teater hon vill syssla med. Hon gillar allt med det här. Hon bär stolar till publiken, möbler till föreställningen och annan rekvisita.
Ensemblen gör så gott som allt själva.
– Det enda vi inte gör är det tekniska som lampor och så, säger hon.
Gunilla är kungen
När allt är på plats blir det trångt i och kring den lilla baracken som utgör omklädningsrum och sminkloge.
Längst in sitter skådespelerskan Gunilla Orvelius och sminkar sig. Hon spelar kungen, Henrik IV.
Shakespeares rollistor består till största delen av personer med manligt kön, därför har man sedan några år tillbaka praktiserat könskvotering på Gräsgården.
Utanför baracken sitter Inga Onn, som tillhör Shakespeare på Gräsgårdens konstnärliga råd, och sminkar sig och lockar håret med en krustång.
– Det är viktigt för oss professionella att träffa de här amatörerna. De smittar verkligen oss med sin energi. Det är berikande, säger hon.
Flera roller
Fanny, Stella och Agnes byter om. Alla tre spelar soldater eller väktare. Fanny väntar med att lägga smink till mellan två roller. Förutom vakt är hon en fin dam som blir rånad och hon spelar också kartritare. Även Stella och Agnes axlar flera roller.
Bakom en barack samlas amatörskådespelarna och övar lite. Först röstövningar.
Snart väntar scenen.