De senaste åren har gått bra för Blender. Inte minst 2016 då bandet utsågs till Årets dansband på Guldklavegalan.
– Det är vårt finaste pris. Som tack för att vår publik röstade på oss har vi lovat en gratisspelning nånstans omkring Vadstena. Vi har inte hittat nån bra lokal än, men det är på gång och det kommer att bli av, säger trummisen och sångaren Lasse Lundberg, som bildade bandet 2002.
Tillsammans med Maria Persson (frontfigur och sångerska), Robert Norberg (bas), Olle Tidblom (keyboard) och Erik Enstad (gitarr) turnerar de land och rike året runt.
– Nu senast vi var ute körde vi 280 mil för fem spelningar, så det blir ganska många timmar i bussen, säger Lasse Lundberg när vi sätter oss ner vid köksbordet i villan hemma i Vadstena.
Även Maria Persson och Robert Norberg är numera bosatta i stan, medan Olle Tidblom och Erik Enstad bor i Örebro och Nässjö.
– Jag flyttade hit för att min fru bodde här och sen kom Maria och Robert efter. Det är lite lättare när alla i bandet inte är så utspridda, säger Lasse Lundberg, som ursprungligen kommer från Piteå.
Även 2017 har börjat bra för Blender. Så sent som i helgen korades låten "Äntligen min tur" till Årets låt av Sveriges Radio P4 Dans. Bandet är även grammisnominerade i kategorin Årets dansband för senaste plattan "Änglar utan vingar".
Varför går det så bra för Blender?
– Vi har gjort fem skivor nu med egna låtar och blandar inte svenska och engelska, och dessutom har vi en manlig och en kvinnlig sångare, vilket är ganska ovanligt idag. Jag tror att det får oss att sticka ut lite. Många dansband sjunger covers, men då blir man inte unik, säger Lasse Lundberg.
Men trots att Blender idag är ett av Sveriges mest etablerade dansband är det tufft att slå sig in på den breda marknaden.
– Det finns förutfattade meningar om dansband och en hatkärlek bland svenska folket. Antingen gillar man det eller så gör man det inte. Många lyssnar på dansband men få vågar erkänna det. Jag tror att om genren får mer utrymme i media skulle det kanske se annorlunda ut, säger Lasse Lundberg och menar att det var lättare att slå igenom för 20 år sedan än vad det är idag.
– Då var det många fler som gick ut och dansade på lördagskvällarna. Idag är publiken mindre, och folk som kommer till spelningarna är de som är riktiga entusiaster och som åker långt för att få dansa. 70 procent av publiken känner vi ju igen. Och det är absolut inget fel med det, men vi skulle vilja nå en bredare publik.
En dröm är att få någon låt spelad på Mix Megapol eller andra kommersiella radiokanaler, men att slå sig in där som ett dansband är svårt, menar Lasse Lundberg.
– Dansbandsmusik spelas inte på såna kanaler, även fast vi egentligen spelar svensk popmusik. Det är lite trist, men vi är medvetna om förutsättningarna och jobbar ändå för att nå ut till en större publik. Det handlar om att hitta rätt kontakter. Vi gör det vi vill och har en strävan.
Just nu har bandmedlemmarna ett par veckor semester innan spelningarna drar igång igen. Under 2017 kommer man att släppa några nya singlar, men ett nytt album blir det inte förrän året därpå.
– Vi vill öka exklusiviteten lite för att inte konkurrera med oss själva för mycket, säger Lasse Lundberg.
Den 28 februari är det dags för Grammisgalan i Stockholm, och självklart kommer bandet att vara på plats.
– Det är en häftig grej som man inte vill missa.