Premiär för ny föreställning: "Komiska och burleska inslag"

För första gången på 28 år ska William Shakespeares "Lika för Lika" sättas upp på Shakespearefabriken i Vadstena. "Det ska bli väldigt roligt att göra en ny pjäs som vi aldrig stiftat bekantskap med tidigare", säger Pontus Plaenge som är regissör.

På Shakespearefabriken i Vadstena är repetitionerna i full gång inför lördagens premiär.

På Shakespearefabriken i Vadstena är repetitionerna i full gång inför lördagens premiär.

Foto: Helena Törnqvist

Vadstena2024-06-27 20:00

Det har gått fem år sedan Shakespearefabriken tog plats i lokalerna i Ullevi. Innan det höll de till på Klosterområdet inne i Vadstena.

– Vi fick en väldigt bra nystart i och med fabriken. Förut var vi utomhus och var tvungna att bygga och riva teatern varje år, nu kan vi bygga vidare verksamheten hela tiden, säger Pontus Plaenge som är regissör och konstnärlig ledare på Shakespearefabriken.

undefined
På Shakespearefabriken i Vadstena är repetitionerna i full gång inför lördagens premiär.

Pontus Plaenge har, tillsammans med Per Johan Persson, varit med ända sedan starten 1996. De båda har varit delaktiga i otaliga uppsättningar genom åren, men på lördag blir det premiär för en helt ny pjäs.

– "Lika för Lika" är Shakespeares sista komedi kan man säga. Det är någon slags blandning mellan allvarliga och väldigt komiska och burleska inslag, säger Pontus Plaenge.

Pjäsen beskrivs så här: "I Wien råder kaos och brottslighet. Tjuvar, Bedragare, hallickar och bordellmammor behärskar den undra världen där Alfonsinas glädjehus Eldorado står i centrum. Där blandas stadens sedeslösa med de som älskar att dansa bort en natt för att förlusta sig med varandra, och där uppträder Madam Pompey, en dragqueen som älskas av publiken".

undefined
Det är en stor ensemble som kommer att möta publiken i Vadstena i sommar. Pjäsen spelas fram till den 4 augusti.

I korta drag kan man säga att pjäsen främst handlar om likhet inför lagen, menar Pontus Plaenge:

– Det är en ganska modern frågeställning tycker vi. Om samma brott begås av en vanlig människa eller någon med mycket makt, är de då lika inför lagen? 

Under veckan är det fullt upp med repetitioner och förberedelser inför lördagens premiär. Det är en stor ensemble som bland annat består av Isabel Reboia, Marika Strand, Inga Onn, Alexander Ohakas och Björn Asp Lundqvist. Huvudrollen spelas av Per Johan Persson.

– Det är tolv skådespelare med och åtta amatörskådespelare så det är fullt med folk på scenen. Vi har två i personalen som är utlånade från Östgötateatern också som är här och stöttar oss, berättar Pontus Plaenge.

"Lika för lika" har premiär på lördag 29 juni klockan 18:00 och kommer att spelas fram till 4 augusti. Magnus Möllerstedt är scenograf, Ulrika van Gelder är kostymör och Niklas Jurander står för ljusdesign.

– Det är en väldigt fin ensemble och jag tycker vi har målet i sikte. Det känns väldigt roligt, säger Pontus Plaenge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!