Så sent som i vintras föreslog en utredning att linjen skulle läggas ner. Skolan har läckt pengar i åratal och mest kostsam är musiklinjen. Skulle man skära ner skulle man börja där.
Men reaktionerna lät inte vänta på sig. Många rusade till dess försvar. Och med våren kom hoppet och en ny utredning initierades av Linköpings stift, skolans huvudman, med syfte att ta fram ett förslag som kunde ge musiklinjen en framtid.
Och nu finns en möjlighet att linjen blir kvar – men i en annan form.
Stiftsstyrelsen i Linköping stift har nu ställt sig bakom förslaget som Åse Berglund, utredare, har tagit fram under våren. Utredningen, berättar hon, undersökte tre alternativ för musiklinjens möjliga överlevnad. Kraven från stiftet var att utbildningens kvalitet skulle vara densamma samt att den skulle vara förlagd till Vadstena.
– Först tittade vi på extern finansiering. Men då skulle man årligen behöva söka nya finansiärer, och det är ingen långsiktigt lösning.
Alternativ nummer två var att en annan folkhögskola skulle ta över utbildningen, men fortsätta driva den på plats i Vadstena. Men inte heller det visade sig var någon bra lösning. Återstod gjorde förslaget om en ny huvudman
– Och det är ett mycket bra förslag. Musiklinjen och Vadstena-Akademien har gott renommé. Och Folkuniversitet har erfarenhet av liknande samarbeten. Tillsammans kan de skapa en stark enhet.
Två år har man nu på sig att skapa en hållbar organisering och långsiktig finasiering för utbildningen.
– Vi kommer att hjälpa till i finansieringen av en tillfällig organisation fram till dess att en förändring kan bli möjlig. hösten 2017, säger Martin Modéus, biskop i Linköpings stift.
Hotet har varit verkligt, fortsätter han. Men tack vare många människors hårda arbete finns det nu nytt hopp.
– Linjen lämnar folkhögskoleformen och övergår till en annan, mer flexibel form, säger Nils Spangenberg, konstnärlig ledare, Vadstena Akademien.
Målet är att Vadstena-Akademien och Folkuniversitet ska samarbeta; Akademien ska ta hand om det konstnärliga, medan Folkuniversitet tar hand om administrationen – och det ekonomiska. Folkuniversitetet bedriver folkbildning och vuxenutbildning i hela Sverige, också konstnärlig.
– Gotlands tonsättarskola och Balettakdemien fungerar redan på det här sättet, säger Nils Spangenberg. Härnäst gäller de att komma in med en ansök till Myndigheten för yrkeshögskolan. En sådan utbildning har andra krav på sig en än en folkhögskoleutbildning.
Visionen som nu har blivit ett mål är ett musikcentrum som lyfter kulturstaden Vadstena till ännu högre höjder.