"Det är framförallt en kärlekshistoria som spricker"

Snart får den nyskrivna operan "Zebran" sin premiär i Vadstena. En opera som belyser samhällets normer på ett humoristiskt sätt.

Lethando Qave och Georg Källström är två av skådespelarna i Zebran.

Lethando Qave och Georg Källström är två av skådespelarna i Zebran.

Foto: Martin Hellström

Vadstena2021-07-18 20:00

Tebogo Monnakgotla och Kerstin Perski har skrivit operan "Zebran" som 23 juli har premiär på Vadstena slott.

– Det känns otroligt roligt att det snart är dags för premiär, säger Tebogo Monnakgotla, tonsättare.

Zebran handlar om två män från olika etniciteter som förälskar sig och lever i ett land där homosexualitet är förenat med livsfara. En av männen fängslas, den andra lyckas fly till ett land med större acceptans, där får han stöd av två aktivister som hjälper honom att få dit sin kärlek men när mannen äntligen kommer dit blir inget som planerat.

– Det är en frågeställning till om kärleken verkligen övervinner allt och om de normer som finns i dagens samhälle, säger Kerstin Perski, librettist.

Vad är det du vill belysa i operan?

– Det är framförallt en kärlekshistoria som spricker på grund av fördomar och normer som vi inte vet att vi har. Här kopplade till klasskillnader och en subtil rasism.

Kerstin förklarar att hon och Tebogo haft en nära dialog angående berättelsen.

– Vi är båda är barn till människor som har tvingats fly ifrån sina hemländer och börja om på nytt, vi har funnit en personlig och gemensam ingång till berättelsen.

– Med humor och pinsamheter vill jag spegla att även ett till synes tolerant land har sina fördomar. Jag driver lite med normerna och det exploderar sen i förbjudna känslor och då kommer det grodor ur folks munnar.

Det är Vadstena-akademiens 37:e beställningsverk sen starten 1964. På grund av pandemin tar operan in 35 personer i bröllopssalen i slottet som annars rymmer 200 personer.

– Det är kul att vi kan göra det här i år men det låga antalet i publiken påverkar tyvärr akustiken och känslan hos skådespelarna. Operan kommer att spelas in för radio och även kunna streamas.

Emil Eliasson är en av de mest uppmärksammade unga svenska dirigenterna på senare år och är musikalisk ledare för Zebran.

– Det är spännande att få göra en nyskriven opera då det inte görs så många. Det finns inget referensmaterial och vid frågor finns det en tonsättare att diskutera med, vilket är ovanligt.

Vad kan publiken se fram emot?

– Det är ju en handling om acceptans och tolerans men också om fördomar och kärlek. Jag tror att alla kan känna igen sig i rollerna eller situationerna som uppstår och den berättas med komiska inslag. 

– Utöver det är det otroligt läcker musik, scenografi och kostymerna är otroligt fina, säger Emil Eliasson.

Kerstin Perski och Tebogo Monnakgotla ser båda fram emot att operan ska ha premiär 23/7.
Kerstin Perski och Tebogo Monnakgotla ser båda fram emot att operan ska ha premiär 23/7.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!