Gråmunke har studerat "Inredningsarkitektur och möbeldesign" på Konstfack i Stockholm. Hon känner att det idag är väldigt mycket fokus på hur man bygger.
– Och så glömmer man bort de mänskliga värdena. Hur är det att bo eller arbeta i det här huset eller kontoret?
Annsofi Gråmunkes studie heter "Hur kan jag med hjälp av nya element förändra rummets tempo för att stödja ny rumslig funktion?"
– Jag använde miljöpsykologiska teorier på en foajé i Folkets Hus i Tärnsjö. Vi hade en kurs på den orten och då såg jag det här huset och blev fascinerad av detta offentliga rum som är byggt i en annan tid där man hade andra behov av rummen.
Miljöpsykologi handlar om hur rum påverkar oss förklarar Gråmunke.
– Jag tittade på foajén, hur man skulle kunna ändra den utifrån den miljöpsykologiska teorin. Man ska känna att rummet bjuder in! Det ska vara rum som fungerar och som hjälper en.
Annsofi Gråmunke säger att det känns väldigt skönt att det är dags att visa upp sitt examensarbete. De månader som hon har hållit på med det har varit ganska intensiva även om hon känt sig taggad eftersom det hon har gjort kan bli en del av något mer i framtiden.
Gråmunke tycker att det är tråkigt att utställningen i år gestaltas i form av en onlinekatalog istället för att äga rum i fysisk form.
– Jag känner att om man har ett objekt som ett bord så är det lättare att framföra det på bild, men om man som jag har gjort en undersökning är det så viktigt att få prata med folk.
Hon är alltså uppväxt i Vadstena och hon bodde och arbetade ganska länge i Linköping.
– Vid den tiden höll jag på med konst och konsthantverk.
Annsofi Gråmunke insåg sedan att det var ganska svårt att försörja sig som konstnär och det var då hon valde att utbilda sig till bildlärare.
När systemet ändrades så att alla bildlärare måste vara tvåämneslärare kände Gråmunke att hon inte ville läsa ett ämne till. Intresset för exempelvis skolbyggnader gjorde att hon kom till Konstfack.
Hon ger sina tankar om uppväxtorten Vadstena:
– Något som kanske har påverkat mig är att den är i en så mänsklig skala. Vadstena har låg bebyggelse och täta gator, vilket ger en harmonisk upplevelse. Så jag har fått med mig en känsla för god arkitektur från Vadstena!
Kanske blir det magisterstudier och i framtiden vill Annsofi Gråmunke helst arbeta med offentliga byggnader.