Molntäcket ligger varsamt över Rogslösa kyrka. Ett 40-tal personer står vid porten och väntar på historikern Claes Westling. Klockan 19.00 inleds det första av Östgöta dal ekonomiska förenings åtta sommarföredrag, som arrangeras i samarbete med Folkuniversitetet och Vadstena och Dals församlingar.
– Varje kyrka i Sverige har rikligt med historia i gravstenarna, men man måste gräva och leta lite för att hitta ett sammanhang, säger Claes Westling.
Så går folkmassan bort mot de stora, massiva och mästerligt huggna stenblock som vilar vid kyrkogårdens ena mur. Dagens föredrag handlar om vad gravstenar kan berätta om de som ligger därunder.
– Jag har bara skrapat lite på ytan av vad som finns att hitta i arkiven. Flest detaljer finns i domböcker, speciellt från tiden då folkbokföring var ett nytt koncept, förklarar Westling.
En riksdagsman och en kvinnorättskämpe
Ett av stenblocken tillhör bondparet Anders Månsson och Maria Larsdotter, som levde under det sena 1600-talet. Just Anders var, som gravstenen skvallrar om, lite sådär speciellt fin och förmögen.
– Han var också nämndeman i Dals häradsrätt, vilket var en förtroendepost. Vid ett tillfälle så var han även riksdagsman, berättar Westling.
Så fortsätter vandringen mellan gravstenarna, från kvinnorättskämpen Lydia Wahlström till den energiske politikern Jonas Andersson, för att nå sitt avslut inne i kyrkan. Framför kyrkoherden Johan Aschanius epitafium så knyter Claes Westling ihop säcken.
– Det här, tycker jag, säger mycket om kyrkans roll utanför det religiösa. Kyrkan är också en viktig del av kulturarvet.