På bord står mat färdiglagad och klar att bäras ut till festgästerna. Tre personer i form av påklädda dockor är sysselsatta i köket: Köksmästaren som sitter och studerar sina anteckningar, en köksa på väg från härden där mat kokas och grillas och en kökssven som hackar kött till korv.
– I verkligheten var det många fler som arbetade här, omkring 20–30 stycken, säger Vadstena slotts platschef Tom Andersson och fortsätter:
– Allt lagades från grunden så det krävdes mycket folk. Mycket påminner om hur mat lagas idag, men allt tog mycket längre tid. Kött styckades, ved och vatten skulle bäras in och det diskades för hand.
Köksavloppet bestod av en så kallad slaskränna som vette ut mot vallgraven.
Tom Andersson berättar om maträtterna.
– Det var mycket viltkött, kungen hade ju tillgång till jaktmarker. Och här har vi pastejer, det var något nytt vid den här tiden.
De flesta råvaror var lokala. Men i matlagningen användes även kryddor inköpta från andra delar av världen.
– De var en statussymbol och maten kryddades ofta för grovt eller användes i konstiga sammanhang, säger Tom Andersson och berättar om hur kräftor kokades i saffran.
Planer på att bygga upp Herreköket har funnits ett tag och nu är första steget i det som ska bli en permanent utställning taget.
Tom Andersson menar att utställningen är tacksam att få visa upp.
– Den visar en väldigt intressant del av livet förr.