Pjäsen ges vid flera tillfällen den 13 och 14 november. Den skulle ha spelats för ett år sedan säger Martin Hellström, ledare för Vadstena Unga Teater. Pandemin kom dock emellan. De medverkande går på högstadiet och gymnasiet och har hållit i allt arbete själva. Hellström beskriver sin funktion i det som "allt-i-allo-assisterare".
Publiken samlas på borggården och spelet börjar i en trappa.
– Sedan är det fem olika scenbilder som man vandrar mellan däruppe i några av salarna.
Affischen uppger att pjäsen är "så fritt tolkad att Strindberg vänder sig i graven".
– Det där är lite skämtsamt uttryckt men det stämmer nog rätt så väl. Och jag tycker att det är viktigt att man ger publiken rätt förväntan så man inte tänker sig att det är pjäsen traditionellt framförd, säger Martin Hellström.
Han berättar om originalpjäsen.
– Det utspelar sig i ett hus där en ung student får i uppdrag att nästla sig in för att utföra en äldre gubbes hämnd på den som bor där. Och det har vi sparat.
Även karaktärerna är kvar.
– Men det blir liksom publiken själva som får bli den här studenten kan man säga. Så de möter en person som säger till dem att gå upp här och så får de vara med om de här händelserna.
Vadstena Unga Teater har sin fasta repetitionslokal på slottet vilket har med pjäsen att göra.
– Vi höll till i en annan lokal, ville gärna spela den på slottet och frågade om vi kunde vara där. Och då slutade det med att vi började repetera där för jämnan, förklarar han.