Arkiven avslöjar gamla bilars hemligheter

Hos Riksarkivet – Landsarkivet i Vadstena hittar man inte bara svar om släktforskning. Här kan man också ta reda på vem som ägt farmor och farfars bil innan de köpte den begagnad på 50-talet. Eller vad den gamla Ford man hittat under en presenning i en lada har för historia.

Kenth Druids PV-lastbil första ägare  var Bispmotala handelsträdgård.

Kenth Druids PV-lastbil första ägare var Bispmotala handelsträdgård.

Foto: Privat

Vadstena2018-09-24 15:00

Johan Thurfjell från Linköping och Kenth Druid från Gistad är Volvo PV-entusiaster, eller PV-forskare som de kallar sig.

Kenth har en PV 445 lastbil från 1954 och vill ta reda på allt om den modellen. Johan äger två äldre PV, båda är fullt körbara och rullar minst några hundra mil varje år. Den ena, en PV444 av årsmodell 1953 har tagit honom och Kenth till landsarkivet den här dagen.

– Den har haft två ägare innan jag köpte den. Det tog jag reda på redan på 80-talet, säger han.

Sedan länge forskar han på andra PV-modeller för PV-klubbens räkning

– Jag har varit på Volvos arkiv i Göteborg och tagit reda på mycket, men på landsarkiven kan jag hitta saker som inte finns där.

Nu forskar inte många människor på samma ingående sätt som Kenth och Johan. Men metoden de använder kan användas av alla.

– Folk vet nog inte om att landsarkiven har länsstyrelsens gamla registreringskort, säger Johan.

Mellan 1907 och 1972 registrerades fordon med länsbokstäver, registreringsskylten inleddes med bokstaven för det län där ägaren bodde. E för Östergötlands län till exempel och även EA, när numren tog slut. I Vadstena kan man hitta registreringshandlingar från Jönköpings, Kronobergs och Östergötlands län och snart även Kalmar län.

Det är med registreringshandlingarna Kenth och Johan börjar när de ska kartlägga en bil.

Johan visar registreringskortet för sin PV från 1953. Här finns namn och adress på tidigare ägare samt andra fakta om bilen. Och det är just genom registreringshandlingarna som Kenth tagit reda på att hans PV 445 lastbil från 1954 gick som ny i Motala och ägdes av Bispmotala handelsträdgård.

Något lite svårare blir det om bilen kommit in från ett annat län, men i sådana fall finns alltid det gamla registreringsnumret med på handlingen.

På så sätt kan man veta var man ska söka vidare. Ser man till exempel att det tidigare registreringsnumret började med ett C vet man att fordonet hört hemma i Uppsala län och får söka vidare på landsarkivet i Uppsala.

Nu är en digitalisering på gång av landsarkivens fordonsregister, vilket välkomnas av Kenth och Johan.

– Man slipper åka iväg till olika arkiv, så det kommer att gå mycket fortare och bli enklare, menar Kenth.

Anneli Petersson och Stefan Ingesson är arkivarier på Landsarkivet i Vadstena. De berättar att intresset för gamla fordon ökar. Man får numera in många förfrågningar om fordon – en till två varje dag – året om.

– Har man registreringsnumret är det jätteenkelt. Man fyller i ett formulär på Riksarkivets hemsida och får en kopia på registreringshandlingen. Känner man exempelvis bara till chassinumret eller tidigare ägare blir det knepigare att få fram de uppgifter man letar efter. Då får man ta sig till landsarkivet och bläddra, säger Anneli.

– Men allt kommer att bli enklare när registren väl digitaliserats och man kan komma åt uppgifterna direkt via internet, säger Stefan.

För Vadstenas del påbörjas skanningsarbetet under nästa år. Digitaliseringen för med sig ytterligare en fördel.

– Det tar bort slitaget och vi kan bevara handlingarna i bra skick.

När det gäller fordon registrerade 1972-1994 finns uppgifterna samlade för hela landet. Även dessa går att beställa via Riksarkivets hemsida.

Så gör du

Här beställer du fordonsuppgifter från Riksarkivet: https://riksarkivet.se/bestall-uppgifter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!