Fin finsk färg och form

Med konst, litteratur och musik uppmärksammar Linköpings stadsbibliotek Finlands självständighet sedan 100 år. I region Östergötland finns ett antal konstnärer med finskt påbrå. Fem av dem ställer ut en trappa ner i den första ljusgården.

”Far i främmande land”. Anne-Britt Strannerklint gestaltar sitt finska ursprung via collagemålningar.

”Far i främmande land”. Anne-Britt Strannerklint gestaltar sitt finska ursprung via collagemålningar.

Foto:

Utställning2017-12-07 13:12

Anne-Britt Strannerklint visar en serie ganska stora målningar i blandteknik. Ett slags dova montage med undertryck. Motivkretsar domineras av människor och miljöer. Berättande, mångfacetterade och dubblerade, vilket möjliggör många olika tolkningar. I huvudsak undersöker konstnären sin finska bakgrund.

Även Ann-Mari Tamminen Mueller arbetar med ett slags målerisk collageteknik men mer åt det abstrakta hållet med färgflak och överlappningar. De flesta bärs av mörka stämningar men några svävar i den ljusa sekvensen. Målningarna är tillägnade konstnärens far och mor.

Riina Kauppi är den yngsta av utställarna. Hon söker sig ännu fram efter färg, form och uttryck. En del målningar pekar på lite fyndig humor samt formexperiment. Men bäst tycker jag om ett collage och ett enkelt självporträtt i blyerts.

Fotogalleriet NevaBooks i Rimforsa representeras av Erkki Saikkonen. Vemodiga landsbygdsfoton i stillsam poetisk tappning. (Se recension i Corren 5/12). Vi kommer att sakna det högkvalitativa galleriet som nu stänger efter fem år.

Maija Suomalainen arbetar med rakubränd keramik som är skön, stram och stark med abstrakt dekor.

Således en varierad utställning, antagligen tillkommen på kort tid, men den ger en välmotiverad utsiktspunkt över Finlands närvaro och betydelse för det regionala konstlivet. I det självständiga landet kan man skönja två helt olikartade konsttendenser. Den ena är expressiv, ”perklande” av sisu och utlevelse. Den andra är mera abstraherande, konstruktiv, skönhetsorienterad och minimalistisk.

”Natt l”. Målning av Ann-Mari Tamminen Meuller.
”Natt l”. Målning av Ann-Mari Tamminen Meuller.
Konstnärerna

Ann-Mari Tamminen Mueller, född 1947 i Finland, uppvuxen i Dalarna, bosatt i Norrköping.

Anne-Britt Strannerklint, född 1958 i Norrköping, bosatt i Väderstad. Utb: Konstlinjen FU 1995–97, Konst och bildinstitutet Stockholm 2012–2016.

Riina Kauppi, född 1981 i Esbo, Finland. Nu bosatt i Linköping, studerar form på universitetet.

Maija Suomalainen, född 1959 i Helsinfors, bosatt i Valdemarksvik. Utb: Capellagården m.fl.

Erkki Saikonen, grundare av NevaBooks, född i Tammerfors 1962, flyttade till Linköping 1990, bosatt i Opphem.

Utställningen arrangeras av Östgöta konstförening, Region Östergötland och Linköpings kommun.

Konst

Finland 100 år Fem konstnärer Ann-Mari Tamminen Mueller, Anne-Britt Strannerklint, Riina Kauppi, Erkki Saikkonen, Maija Suomalainen Linköpings stadsbibliotek Visas till 18/12
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!