Sofia Helin vill få bort tabun

Öppenheten kring erfarenheterna av psykisk ohälsa har öppnat nya dörrar för Sofia Helin. Samtidigt som hon spelar in de sista avsnitten av "Bron" är hon aktuell med en dokumentärserie om självmord.

Engagerad. Sofia Helin vill visa att psykisk skörhet går att använda.

Engagerad. Sofia Helin vill visa att psykisk skörhet går att använda.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Tv2017-04-15 06:00

För 150 år sedan var självmord förbjudet enligt svensk lag, och fram till 1908 fick självmördare inte begravas i vigd jord. Tabut håller i sig, trots att det är en av de vanligaste dödsorsakerna.

– Psykisk ohälsa är en sådan stor skuggfråga. Det är så mycket fokus på att det är någons fel – föräldrarnas eller någon annan – och då blir stigmat så stort. Och det är ju det värsta som kan hända en anhörig, att någon inte hittar en annan utväg än att ta sitt liv, säger Sofia Helin.

Skådespelaren, bördig från Linghem, gör i april dokumentärserien "30 liv i veckan" i SVT. I tre filmer träffar hon och programledaren Anne Lundberg överlevande, efterlevande och experter – allt i syfte att lyfta på locket kring självmord.

– De flesta jag träffar berättar att de har egna erfarenheter om det här. Det är en så vanlig dödsorsak i vårt land, bland unga den allra vanligaste. Det är alarmerande.

Ser du någon poäng i att det råder ett visst tabu kring självmord?

– Det finns en myt om att om vi pratar om det skulle det öka. Det är inte sant – forskningen visar att ju mer vi pratar desto bättre är det. Det är tystnaden som är farlig. Däremot ska man inte prata om tillvägagångssätten, då kan man hjälpa en person i en desperat situation.

Under arbetet med programmen har Sofia Helin fått flera aha-upplevelser. Som att 90 procent av de som överlever ett självmordsförsök inte försöker igen, utan till sist dör av andra orsaker.

– En av experterna jag träffar i programmet, Ullakarin Nygren, kallar självmord för ett psykiskt olycksfall. Det är en permanent lösning på ett tillfälligt problem.

Hon har själv blivit frustrerad av den nedslående statistiken. 2008 lanserade politiken en nollvision för självmord i Sverige, men självmorden har inte blivit färre. Bland ungdomar har de snarare blivit fler.

– Den psykiska ohälsan ökar överlag. Och det är 70 procent män som begår självmord. All den här informationen måste alla ta till sig.

Hennes egen roll i projektet startade med sommarprogrammet hon gjorde 2014. Där pratade hon dels om sina egna återkommande depressioner, men också om sin farmor och namne, som led av psykisk ohälsa och flera gånger försökte ta sitt liv. En av producenterna bakom "30 liv i veckan" hörde av sig, och Sofia Helin tvekade inte om att hoppa på.

Den största personliga upplevelsen under programarbetet fick hon när hon mötte en expert som arbetat med självmordsfrågan i hela sitt liv.

– Han sa att vi ska börja lyssna på de psykiskt sjuka, för de har ett budskap. De säger vad som inte är friskt i omvärlden. Vi ska se dem som experter. Och mitt sommarprogram handlade mycket om att inte skämmas för att man har en psykisk skörhet. Jag har nått väldigt långt på att vända och använda min psykiska skörhet.

– Det finns en bild av att man får skylla sig själv om man är deprimerad, men det fungerar ju inte så. Och så tänker man inte om andra sjukdomar, utom möjligen fetma och alkoholism. Och de har ju ofta en koppling till psykisk ohälsa.

Sofia Helins engagemang i samhällsfrågor har visat sig tidigare. Hon är ambassadör för både Wateraid, som jobbar för att alla barn ska ha tillgång till rent vatten, och Vit jul – IOGT NTO:s kampanj för att barn ska slippa uppleva berusade vuxna under julhelgen.

– Hur gör man när man blir en offentlig person? Vad ska man göra av det? Jag försöker göra något som känns meningsfullt för mig. Det viktigaste jag kan bidra med i den här frågan är att jag som offentlig person visar upp en imperfekt bild av någon som utåt sett är framgångsrik, säger Sofia Helin.

Fram till sommaren gör Sofia Helin sina sista veckor med Saga Norén. Poliskommissarien i dansksvenska succéserien "Bron" har blivit hennes hittills mest populära roll, och härom veckan aviserades det att säsong 4 blir den sista.

Åren med Saga Norén har gett Sofia Helin en chans att göra det som intresserar henne mest – dyka djupt ner i det mänskliga psyket.

– Mycket av den stora världsdramatiken berör självmord. Saga Norén stod ju själv framför tågspåret i förra säsongen. Det som intresserar mig är sprickorna i mänskligheten.

Kommer du att sakna Saga Norén?

– Säkert. Det är så fantastiskt när vi har gjort så många säsonger, så många människor tillsammans. Det finns en skönhet i att berätta tillsammans där alla får lägga små pusselbitar i berättelsen.

Skulle du helst se en fortsättning?

– Det här är lagom, det blir bra. Det är så mycket annat jag måste hinna göra också.

Och slutet då – blir det spektakulärt . . ?

– Det vet jag inte. Eller, jag säger inget om det.

Självmord Sofia Helin

Under 2014 tog 1531 människor sitt liv i Sverige. Av dessa var 70 procent män.

Antalet självmord minskade under 1980- och 90-talen men har sedan dess planat ut. I åldern 15–24 år har det skett en liten ökning senaste tio åren.

Född: 1972.

Bor: Stockholm. Uppvuxen i Linghem.

Karriär: Slog igenom på bred front i filmen "Masjävlar" 2004. Övriga stora film- och tv-roller har hon gjort i "Arn", "Nina Frisk" och "Bron".

Aktuell: Leder "30 liv i veckan", med start 20 april. Spelar in fjärde och sista säsongen av "Bron", som har premiär på nyårsdagen 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!