"Cyklopernas land" är ett panelprogram som sänds i SVT alla torsdagar fram till jul med start 9 september. Programmet vill vara "upplysande med kul snack, vassa meningsutbyten, intellektuella djupdyk och en hel del helt vanligt trams".
Christopher Garplind leder panelen. Han förklarar upplägget:
– Varje vecka har jag med mig två personer ur en roterande panel. Den består av olika profiler från kultur- och nöjeslivet. Jag har saker som jag bollar med dem. De får även komma med egna spaningar.
Cykloper är människoätande jättar. Varför döper man ett program efter dem?
– Framför allt är de väl enögda. Och "Cyklopernas land" är Knausgårds öknamn på Sverige i en väldigt raljerande debattartikel från 2015 om det svenska kulturklimatet. Vi ska ju summera kulturveckan som gått på ett underhållande sätt – om än inte lika raljerande som Knausgård. Därav namnet. Jag fick kriga för att få SVT att gå med på det. De tyckte väl att det var lite för konstigt och inte så säljigt – vilket jag kan förstå.
En titt i Correns arkiv visar att Christopher Garplind har åkt vattenskidor, testat vilka glassar som är godast och vilken hamburgerkedja som har de bästa pommesen som mycket ung Corren Ung-reporter i början av 2000-talet.
– Jag var 12–13. Alla andra gick på gymnasiet. Det var mycket som flög över mitt huvud på redaktionsmötena. Jag minns att jag skrev en kontroversiell hyllningskrönika till dokusåpa-deltagaren Linda Rosing när hon åkte ur "Big brother". Det fick en av mina Corren Ung-kolleger att se rött. Hon tyckte väl att den var misogyn. Vilken den säkert också var. Men vadå, jag var 13...
Kan du berätta något mer om din tid i Linköping?
– Jag är uppvuxen i Berg. Gick i Ljungsbroskolan. Jag minns inte så mycket... Jag kanske var fysiskt närvarande men mina tentakler var hela tiden någon annanstans. När jag var 16 flyttade jag till Fagersta för att gå på ett vattenskid- och wakeboardgymnasium. Det gjorde jag mest för att man fick vara i USA ganska länge varje läsår.
Det blev en vända till i Linköping efter gymnasiet för Christophers del och ett inte alltför lyckat inhopp i en möbelaffär innan Stockholm lockade.
Den förvirrade Corren Ung-tiden gav inga bestående men. Christopher fortsatte jobba inom mediabranschen. Framför allt i radio har han gjort sig ett namn och en röst.
Inför valet 2018 roastade han partiledarna i P3:s "Morgonpasset", vilket fick Nöjesguiden i Stockholm att utse honom till "årets nöjesförbättrare".
Som redaktör för diverse program har han – enligt egen utsago – "spenderat mycket tid de med att följa med i kultur- och nöjesflödet". Det tänker han dra nytta av nu.
– Det är mycket märkliga saker som händer i det här landet – och jag är intresserad av konstiga saker.
Att "Cyklopernas land" sänds i SVT gör inte saken sämre.
– För mig känns det fortfarande mäktigt att vara i riks-tv även om många i min generation, och framför allt de som är yngre, skiter fullständigt i det. De flesta kommer väl att titta i Play. Men det är ändå roligt att det ska sändas i dumburken varje torsdag efter Aktuellt. Det känns mer "på riktigt" då.
Och det är du som är frontfigur. Hur känns det?
– Jag har ju gjort en miljard timmar radio. Men det här är något helt annat. Jag tänker nog nästan mer på ångesten för att folk ska tycka att man är ful, vidrig och äcklig än på själva innehållet i programmet just nu, tyvärr.