Vad gör Game of Thrones så bra?

Serien har blivit en formidabel tittarsuccé över hela världen. Men var är det egentligen som gör "Game of Thrones" så populär? Här är ett försök att förklara framgångssagan.

Foto:

Tv-spaning2019-04-24 11:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En utdragen och våldsam saga om maktkampen i ett påhittat kungarike i en avlägsen tid. Hur kan en sådan historia fortsätta att fängsla miljoner tittare världen över år efter år? Jag talar förstås om "Game of Thrones", där den åttonde och avslutande säsongen nyligen haft premiär. Det finns ett väldigt simpelt svar på den frågan – serien är jäkligt bra, helt enkelt. Välgjord, snygg, spännande och med ett fascinerande persongalleri. Men räcker det verkligen för att förklara hajpen och tv-publikens kärlek? Jag tog hjälp av några "Game of Thrones"-fans i min närhet för att försöka hitta nycklarna till framgångssagan:

Oförutsägbarheten. Genom att redan i första säsongen ta livet av den största hjälte-karaktären rubbas överenskommelsen som normalt gäller mellan författare/serieskapare och läsare/tittare. Tryggheten försvinner och nerven i serien blir maximal. Nu vet vi verkligen att vad som helst kan hända när som helst.

Karaktärsutvecklingen. Rollfigurerna utvecklas genom hela serien. Karaktärerna fördjupas och förändras under historiens gång på ett trovärdigt och intressant sätt. Ond kan bli god och tvärtom. Många är också både och, en komplexitet som gör dem djupt mänskliga.

Kvinnorna. Frånsett de nakna, anonyma och objektifierade kvinnorna i de för handlingen ofta helt ointressanta sexscenerna (som tack och lov blivit färre) finns en rad spännande kvinnokaraktärer. Starka, frispråkiga, modiga, oberäkneliga, goda och onda.

Hjältarna. Vi är vana vid bildsköna hjältar medan de onda karaktärerna ofta förstärks av ett ofördelaktigt utseende. Men i "Game of Thrones" tillåts en dvärg vara hjälte och den vackra drottningen tycks ha ett hjärta av sten.

Historien. Den komplicerade handlingen känns genomarbetad in i minsta detalj. Ingenting lämnas åt slumpen. Samtidigt ställer den krav på betraktaren. Inget skrivs oss på näsan utan förmedlas lagom subtilt så att man som tittare får känna sig smart. Ett faktum som nog inte bör underskattas när det handlar om att förklara seriens popularitet.

Nu i den avslutade säsongen väntar den slutliga striden. De dödas armé ledd av den fruktade Nattkungen hotar hela mänskligheten. De två avsnitt som hittills släppts har mest bjudit på kära återseenden, förlåtelse och förbrödring. En välbehövlig dos kärlek i väntan på det som komma skall. För en sak är säker – nu kommer våra hjältar att försvinna ur serien, en efter en...

Bäst just nu

Mariette Hansson i "Stjärnornas stjärna". Vilka framträdanden hon gör! Nu senast en alldeles underbar version av Josefin Nilssons "Älska mig för den jag är". En värdig vinnare. Tv4, lördagar kl 20.

"Bonusfamiljen". Serien går från klarhet till klarhet genom att lyckas blanda humor och svärta på en enastående vis. SVT, måndagar kl 21.

Missa inte

"Hockeyn historia". Underhållande och sevärd dokumentärserie i tre delar om hur ishockeyn har gått från okänd sport till nationell passion. SVT, tisdagar kl 21.

Streamingtips

"One Planet". En bedövande vacker och viktig väckarklocka är denna naturdokumentärserie av teamet bakom BBC-serien "Planet Earth". Med underbara Sir David Attenborough (93 år i maj!) som ciceron. Netflix.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostmedia.se