Nära och gripande öden

Vilken lysande och framsynt idé att mitt under flyktingvågen hösten 2015 bestämma sig för att följa tre familjers öden sedan de sökt sin tillflykt hit med förhoppningar om ett bättre liv.

Mirfats 3-åriga dotter Hanin kan redan sjunga "Imse vime spindel". Här  cyklar hon på asylboendet  i Ängelholm i en scen ur dokumentären "Tusen dagar i Sverige".

Mirfats 3-åriga dotter Hanin kan redan sjunga "Imse vime spindel". Här cyklar hon på asylboendet i Ängelholm i en scen ur dokumentären "Tusen dagar i Sverige".

Foto: Gustav Ahlgren/SVT

Tv-spaning2019-03-26 19:13
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu visar SVT resultatet i dokumentärserien "Tusen dagar i Sverige". I tre avsnitt får vi möta Morteza, Ayla och Mirfat med familjer i deras vardag under nästan tre år. Starka ögonblicksbilder som när Mirfats 12-årige son beklagar sig över trångboddheten på asylboendet i Ängelholm, för att i nästa stund leende utbrista: "men det är ett liv!". Svårigheten att bygga upp en framtid blir oerhört tydligt då Morteza, när han äntligen lyckats få ett riktigt jobb på en stolfabrik i Nynäshamn, får beskedet att familjen måste förflyttas eftersom boendet ska läggas ner. Men trots att de hamnar många mil bort, ger han inte upp utan pendlar 9 timmar varje dag för att kunna behålla sitt arbete. Och tonårsflickan Ayla som hoppas kunna satsa på musiken, men saknar sin mamma som är kvar i Syrien. Skildringen känns osminkad och äkta. Små glädjeämnen blandas med djup oro för släktingarna som finns kvar i krigshärjade hemländer. Som helhet blir det en stark och viktig påminnelse om att flyktingvågen inte är ett abstrakt sifferbegrepp utan verkliga människor med drömmar och tillkortakommanden – precis som du och jag.

Trots att den ännu inte sänts i tablå-tv har dokumentärfilmen "Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är" fått ett enormt genomslag. Gripande och kärleksfullt berättar systern Marie Nilsson-Lind och de två andra Ainbuskmedlemmarna, Annelie Roswall och Bittis Jakobsson, om Josefin Nilssons liv och karriär. Men också om den man som genom hot och slag bröt ner henne vilket enligt dem även var en bidragande orsak till hennes alltför tidiga död. En tragisk och fruktansvärd berättelse som väcker många känslor. Ilska och sorg, men också insikt om #metoo-rörelsens betydelse. Och att kraften i den förhoppningsvis kan förhindra att andra drabbas av samma öde. På fredag, 29/3 kl 20 visar SVT2 filmen, missa den inte!

Positiva överraskningar

"Mästarnas mästare". Så skönt att få omvärdera en människa jag haft otroligt svårt för. Mikaela Laurén – vilken historia, vilken kämpe och vilken sympatisk person. SVT, söndagar kl 20.

"Jägarna". Uppföljare brukar sällan bli lyckade, men den här tv-serien är klart sevärd och Rolf Lassgård är riktigt, riktigt bra. Tv4, onsdagar kl 21.

Ser fram emot

"Lerins lärlingar i Brasilien". Längtar verkligen efter att återse Timmy, Jessica och de andra lärlingarna. Och underbara Lars Lerin förstås. SVT, onsdagar kl 21.

Streamingtips

"After life". Rolig, sorglig och alldeles underbar brittisk serie av och med Ricky Gervais, som gör ett fantastiskt porträtt av en livstrött och deprimerad reporter på en liten gratistidning. Sex behändiga halvtimmesavsnitt finns på Netflix.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostmedia.se