Leif GW förklarar hur allt hänger ihop

Vissa program viktigare än andra. Att förklara och ge sammanhang är extra angeläget i en värld som tycks bli alltmer polariserad.

bylinebild

bylinebild

Foto: bylinebild

TV-spaning2020-03-10 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Få människor i Sverige är lika populära som Leif GW Persson. Han har blivit framröstad både som svenska folkets önskegranne och den de flesta helst skulle vilja sitta bredvid på tåget. Den folkkäre kriminologen och författaren, som i veckan fyller 75 år, går hem i alla läger. Därför känns det bra att just han väljer att göra dokumentärserien "Blattarna som byggde Sverige", som berättar historien om den omfattande och organiserade arbetskraftsinvandringen efter andra världskriget. 

Jag hoppas verkligen att så många som möjligt väljer att se serien som ger en viktig pusselbit för att förstå det Sverige vi har idag. Själv hade jag dålig koll på hur organiserad den här importen av arbetskraft från det krigshärjade Europa faktiskt var. Ett väloljat samarbete mellan näringslivet, facket och staten för att kunna hålla fabriker och industrier igång i ett land förskonat från krig men stor brist på människor i arbetsför ålder bland annat på grund av den stora utvandringen till USA. Italienare, greker lockades hit i tusental, avlusades vid gränsen och sattes i arbete. Språket fick de ingen hjälp med, de skulle ju ända snart åka tillbaka... Men de allra flesta blev kvar. I programmet berättar Amelia Adamo, Theodor Kallifatides och många andra idag kända och framgångsrika svenskar om sin bakgrund i just denna arbetskraftsinvandring. Det är både spännande och ibland hårresande historier. Allt medan Leif GW förklarar hur allt hänger ihop, precis som vi är vana vid. Sista delen av tre visas på Tv4 på måndag kl 20.

Så är Mello-äventyret över för den här gången. Och rätt låt vann, om ni frågar mig. Däremot tycker jag att årets upplaga var ovanligt andefattig. Utom Andra chansen där gamla melodifestivalhjältar sopade banan med alla övriga inblandade. Siwan, Towa och Ann-Louise glänste fast de mimade och 88-åriga Karin Falck ägde scenen helt utan manuskort.

LITTERÄR ENERGI

"Babel" är tillbaka och återigen befäster Jessika Gedin sin storhet som programledare. Det är underbart att se henne ta sig an Kitty-böcker med samma allvar och engagemang som när hon intervjuar uppburna författare. SVT2, söndagar kl 20.

LOCKANDE BROBYGGE?

Slow-tv med älgar blev ju förra årets snackis. Återstår att se hur populärt det blir att följa när den så kallade guldbron sätts på plats vid Slussen-bygget i Stockholm. Fyra kameror följer detta skådespel i realtid på SVT play...