Glad serie-sommar!

Tv-sommaren ser riktigt lovande ut. HÀr Àr nÄgra av mina favoriter frÄn bÄde streamingtjÀnster och tablÄer.

Foto:

Tv-spaning2019-06-19 16:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sommar och semester betyder förhoppningsvis skön avkoppling och kanske lata dagar i solen. Men det Àr ocksÄ en perfekt tid att frossa i bra tv-serier. HÀr Àr nÄgra bra tips:

Babylon Berlin

Den hÀr prisbelönta tyska serien utspelar sig under Weimarrepublikens sista Är och tar avstamp 1929 i Berlin dit den unge poliskommissarien och krigsveteranen Gereon Raht förflyttas. MÄnga plÄgas av arbetslöshet och fattigdom, men hÀr finns ocksÄ överflöd och dekadens. Tom Tykwers filmatisering bygger pÄ Volker Kutschers kriminalroman med samma namn och Àr enligt uppgift Àr den dyraste europeiska serien hittills. Och det mÀrks. Jag har sett de första fyra avsnitten och estetiken, musiken och de fantastiskt realistiska 20-talsmiljöerna tar verkligen andan ur en. En klart sevÀrd, spÀnnande historia i en omvÀlvande tid. PremiÀr i SVT 20/6 kl 21.

Hemmaplan

Äntligen dags för sĂ€song tvĂ„ av den norska dramaserien i fotbollsmiljö. En riktig pĂ€rla dĂ€r tittarna fĂ„r följa Helena som blir den första kvinnliga trĂ€naren för ett herrlag. Hennes kamp mot fördomar och för att bli tagen pĂ„ allvar blandas med trovĂ€rdiga berĂ€ttelser om mĂ€nniskorna i samhĂ€llet. Och det fiktiva fotbollslaget Vargs matcher Ă€r ovĂ€ntat nervkittlande. PremiĂ€r i SVT 22/6 kl 21 (Hela sĂ€song 1 finns pĂ„ play).

GĂ„smamman

I slutet av Äret kommer fjÀrde sÀsongen av den hÀr nagelbitarthrillern med en övertygande Alexandra Rapaport i huvudrollen. I vÀntan pÄ den visar Tv4 under sommaren alla de tidigare sÀsongerna. PremiÀr Tv4 19/6 kl 21.

Dark

Försvunna barn, en mystisk grotta intill ett kÀrnkraftverk... Tyska "Dark" Àr en gÄtfull och mörk historia som utspelar sig i flera olika tidsplan. Lika komplicerad som beroendeframkallande. Nu Àr det dags för andra sÀsongen om hÀndelserna i den lilla staden Winden 2019, 1986 och 1953. PremiÀr pÄ Netflix 21/6.

Gösta

Hyllade regissören Lukas Moodysson Ă€r tillbaka. Nu med en tv-serie som ocksĂ„ Ă€r HBO:s första nordiska originalserie. "Gösta" handlar om en ung nyutexaminerad psykolog som fĂ„r jobb pĂ„ BUP i en liten smĂ„lĂ€ndsk stad och beskrivs som en berĂ€ttelse om den komiska Ă„ngesten. Jag hoppas pĂ„ nĂ„gonting i stil med Moodyssons mĂ€sterverk "Fucking ÅmĂ„l" och "Tillsammans". PremiĂ€r pĂ„ HBO Nordic 1/7.

Stranger Things

Min favoritserie alla kategorier. Som jag har lÀngtat efter att Äterse Dustin (jag hoppas verkligen att han fortfarande lÀspar), Eleven, Mike och de andra charmiga barnen. SÀllan har vÀnskap skildrats sÄ vackert. De nördiga karaktÀrerna gÄr rakt in i hjÀrtat. 80-talsnostalgin, musiken och kampen mellan ont och gott blir tillsammans ett underbart serieÀventyr. Tredje sÀsongen har premiÀr pÄ Netflix 4/7.

Mejla gÀrna: ann-charlotte.irhede@ostmedia.se
I tyska serien ”Babylon Berlin” förflyttas den unge poliskommissarien Gereon Rath frĂ„n Köln till Berlin för att lösa ett fall.
I tyska serien ”Babylon Berlin” förflyttas den unge poliskommissarien Gereon Rath frĂ„n Köln till Berlin för att lösa ett fall.