En lysande och lärorik hyllning till poesin

Underhållande folkbildning som både roar och berör. Inte utan att man bli helt lyrisk.

Amanda Ginsburg, bröderna Gustaf och Viktor Norén och Albin Lee Meldau är några av artisterna som tolkar dikter i "Helt lyriskt". Fredrik Lindström leder programmet.

Amanda Ginsburg, bröderna Gustaf och Viktor Norén och Albin Lee Meldau är några av artisterna som tolkar dikter i "Helt lyriskt". Fredrik Lindström leder programmet.

Foto: Janne Danielsson/TT

TV-spaning2021-01-22 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ni missar väl inte att underbara "Helt lyriskt" är tillbaka med en andra säsong på SVT (onsdagar kl 21, men alla fem avsnitt finns på play, liksom första säsongen som sändes 2019). Serien är verkligen ett exempel på public service när det är som bäst. Folkbildande, välgjort och fantastiskt underhållande. 

Med Fredrik Lindström som ciceron får vi vara med när nutida artister tolkar dikter av kända poeter. Vi får följa skaparprocessen och naturligtvis höra det färdiga resultatet, men också veta mer om såväl artisterna som poeterna. Det är oavbrutet intressant och omväxlande med många olika röster. Författaren och förläggaren Jonas Ellerström och litteraturkritikern Åsa Beckman ger programmet tyngd med sina kunniga analyser. Här finns inte ett uns av kultursnobbism eller exkluderande.

Och Fredrik Lindström är perfekt som pedagogisk programledare. Han varvar filosofiska existentiella resonemang med personliga betraktelser om livet, kärleken och döden, men drar sig inte heller för att skoja till det lite. Hans besök på en begravningsbyrå diskuterandes lämpliga symboler i dödsannonser lyckas – ämnet till trots – bli riktigt roligt.

Men framför allt blir man otroligt sugen på att läsa lyrik! Allt ifrån Gunnar Ekelöf till Barbro Lindgren. De får nya musikaliska tolkningar av varsin dikt under andra säsongen. Så även Maria Wine, Pär Lagerkvist, Harriet Löwenhjelm och Carl Michael Bellman. Totalt får vi möta tio poeter och lika många artister. Bland annat Petra Marklund, bröderna Gustaf och Viktor Norén (som inte oväntat tar sig an Fröding), Sabina Ddumba och Albin Lee Meldau. 

Alla lägger ner sin själ i tolkningarna, men min personliga favorit är Amanda Ginsburgs bidrag. En underbart fin tonsättning av Stig Dagermans dikt "Höst". Och som hon framför den, denna otroligt begåvade unga jazzsångerska!

På tal om berörande musikframträdanden, måste jag också nämna Thåströms Ferlin-tolkning i "På Spåret". Gåshud är bara förnamnet. Även här medverkar ju Fredrik Lindström, men är det bara jag som tycker att programledarduon där börjar verka lite trött? Jag tycker faktiskt att hela den här säsongen av den klassiska frågesporten känns ganska avslagen hittills. Kanske är det för att de tävlande i år är ovanligt okarismatiska och ibland mer än lovligt okunniga. Men det kan också bero på att konkurrenterna på Kanal 5 – "Alla mot alla med Filip och Fredrik" – höjt ribban både vad gäller tempo, engagemang och härlig stämning i studion.

BÄST JUST NU

"Tunna blå linjen". Sällan har väl en dramatiserad svensk polisserie känts lika äkta. Skådespeleriet är genomgående fantastiskt bra och skildringen av polisernas vardag lyckas krypa under skinnet på tittaren. Söndagskvällarna är räddade ända långt in i mars. SVT, söndagar kl 21.

SER FRAM EMOT

"Atlantic Crossing". Den norska kronprinsessan Märtha (spelad av Sofia Helin) får skydd hos president Roosevelt i Vita huset under den nazityska ockupationen. Seriestart 1/2 i SVT.

STREAMINGTIPS

"Sløborn". Spänning obehagligt nära vår egen verklighet. En typ av fågelinfluensa sprider sig över världen och handlingen följer människorna på den hårt drabbade tyska ön. Klart sevärd om man orkar med mer virus... Åtta avsnitt, HBO Nordic.

"Deutschland '89". Mer tyskt. Lika dråpligt utflippad som skrämmande realistisk är denna skildring av Östtysklands sista år. I tredje säsongen är vi framme vid murens fall. Åtta avsnitt finns på SVT play.