En härlig svensk släkthistoria

Suzanne Reuter gör ett kvinnoporträtt lika träffsäkert som Maggie Smith i "Downton Abbey". Lovande start på svenska kostymdramat "Vår tid är nu".

Top of the lake. David Dencik som Puss.

Top of the lake. David Dencik som Puss.

Foto: Lisa Tomasetti/BBC

Tv-spaning2017-10-05 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åh, vad härligt! Äntligen en svensk dramaserie med "Downton Abbey"-ambitioner. Till och med signaturmelodin till "Vår tid är nu" är förvillande lik den brittiska succéns. Och i båda serierna finns en stark äldre kvinna som styr och ställer. Maggie Smith är helt underbar som den syrliga och kärva Violet Crawley i "Downton Abbey", men faktum är att Suzanne Reuter gör sin roll som familjen Löwanders överhuvud Helga med samma bravur. Få kan som hon leverera förintande ögonkast och dräpande kommentarer med perfekt skärpa och tajming.

Men medan "Downton Abbey" utspelar sig i början av förra seklet tar "Vår tid är nu" avstamp vid andra världskrigets slut. Det här ska vara en av SVT:s mest påkostade dramaserier genom tiderna och man har verkligen inte sparat på krutet när det gäller att återskapa miljöer i 40-talets Stockholm. De känns helt trovärdiga precis som de tidstypiska kostymerna (har modet någonsin varit snyggare?!). Det vimlar av kända skådespelare – Peters Dalle, Göran Ragnerstam och Adam Lundgren. Men här finns också flera, åtminstone för mig, nya ansikten. Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson, som det unga kärleksparet, är känns både genuina och spännande. Även dialogen – svenska tv-seriers ständiga akilleshäl – är överraskande bra, även om jag inte tror att man använde uttryck som "nej, men nej tack" och "ett ligg" på 40-talet...

"Vår tid är nu" har totalt 20 avsnitt, varav tio visas nu och resten nästa höst. Jag har förhandstittat på de första fyra delarna, och även om handlingen hittills varit lite väl förutsägbar ser jag verkligen fram emot att följa familjen Löwanders öden och äventyr genom decennierna efter kriget.

Måndagar fortsätter att bjuda på veckans bästa tv-underhållning. Förutsägbarheten i "Vår tid är nu" vägs med råge upp av motsatsen i kvällens två följande serier. Under "Doctor Foster" sitter jag ständigt med hjärtat i halsgropen av rädsla över vad huvudpersonen Gemma ska hitta på härnäst i kampen mot den slugt beräknande ex-maken. Och i den nya säsongen av "Top of the lake" myllrar det av obehagliga och udda karaktärer. Kusligast av alla är nog Puss, ruskigt bra gestaltad av en nästan oigenkännlig David Dencik.

Halvtimmespärlor

"En kärlekshistoria". Kända kulturpar berättar om sin relation. Först ut var Johan Rabaeus och Camilla Thulin. Ömsint och nära utan att bli kletigt mycket tack vare alltid lika proffsiga intervjuaren Ann-Marie Rauer. SVT onsdagar kl 21.

"Folkets musik". Musik som bygger broar. Klezmertolkningen av Ola Salos "It takes a fool to remain sane" på jiddisch i premiärprogrammet var magisk! SVT onsdagar, kl 21.30.

Ser fram emot

"Helikopterrånet". Dokumentär i sex delar om ett av historiens mest spektakulära brott – rånet mot värdedepån i Västberga 2009. Premiär i SVT söndag 8/10, kl 22.

"Jordskott". Den flummiga men alldeles underbara serien är tillbaka. Nu med östgötske Alexej Manvelov (gangsterkung i "Innan vi dör") i en av rollerna. Premiär i SVT söndag 15/10, kl 21.

Streamingtips

"Obit". Oemotståndligt charmig dokumentärfilm om dem som skriver dödsrunorna på den amerikanska tidningen New York Times. Cmore