Här är felen i Netflix serie "Genombrottet" om dubbelmordet

Den 7 januari släpptes Netflix-serien "Genombrottet" som skildrar utredningen och lösningen på dubbelmordet i Linköping 2004. Men det är flera saker som skiljer tv-serien från verkligheten. Corren tog hjälp av kriminalkommissarie Jan Staaf för att ta reda på vad som stämmer.

Just nu visas serien "Genombrottet" på Netflix. Den sanna historien har en hel del detaljer som skiljer sig från verkligheten. På bilden syns skådespelaren Peter Eggers som spelar den riktiga polisen Jan Staaf.

Just nu visas serien "Genombrottet" på Netflix. Den sanna historien har en hel del detaljer som skiljer sig från verkligheten. På bilden syns skådespelaren Peter Eggers som spelar den riktiga polisen Jan Staaf.

Foto: Netflix

Linköping2025-01-09 19:25

Miljöerna i Linköping – STÄMMER INTE

Alla Linköpingsbor som sett tv-serien förstår att den inte är inspelad i stan. Förutom drönarbilder och någon klippbild från Storgatan så lyser Linköping med sin frånvaro. I stället är serien bland annat inspelad i Rättvik. 

undefined
Annika Hallin spelar vittnet Karin som befann sig på Kanberget i Linköping och såg morden. Linköpingsborna kan dock snabbt se att miljöerna i serien inte är inspelade i stan.

Namnen – STÄMMER INTE

Alla namnen i serien har bytts ut mot snarlika varianter av de riktiga namnen
Kriminalkommissarie John heter i verkligheten Jan Staaf
Släktforskaren Per heter i verkligheten Peter Sjölund
Mordoffret Adnad hette i verkligheten Mohamad Ammouri
Mordoffret Gunilla hettte i verkligheten Anna-Lena Svenson
Journalisten Stina Eriksson heter i verkligheten Anna Bodin
Mördaren David heter i verkligheten Daniel Nyqvist

Insatsstyrkan stormar en husvagn – STÄMMER DELVIS

I tv-serien stormar insatsstyrkan en husvagn där en misstänkt bor. Denna personen visade sig senare inte vara den skyldige. Detta stämmer till viss del.

– Vi grep och anhöll en person i Göteborg något år in i utredningen. Han passade in på alla kriterier. Han liknade gärningsmannen, bodde i Linköping på morddagen men flyttade härifrån dagen efter och vägrade att lämna dna-prov. Åklagaren bestämde för att anhålla honom och efter topsning visade det sig vara fel person. Jag minns än i dag hur advokaten Leif Silbersky ringde upp mig sent på kvällen och skrek så högt i telefonen att jag var tvungen att hålla den 30 centimeter från örat. Poliserna i Göteborg hade tydligen gjort misstaget att påbörja ett förhör med den här personen utan att Leif var närvarande.

Genombrotts-samtalet – STÄMMER INTE

I tv-serien är kriminalkommissarie John på jobbet när han får samtalet från släktforskaren Per om att de har fått en träff på mördaren via släktforskningen. Detta stämmer inte med verkligheten.

– Jag åt god mat på en studentskiva med ett glas vin framför mig när han ringde, säger Jan Staaf.

Ett vittne hypnotiseras – STÄMMER

I tv-serien spelar ett vittne med en cykel en stor roll i början av utredningen. Hon blir hypnotiserad för att få fram mer upplysningar.

– Det fanns ett vittne, men inte med cykel, där vi utförde ett förhör under hypnos. Vi ville komma vidare i utredningen och det var helt på hennes initiativ. Det gav inget i slutändan förutom att vi fick ytterligare signalement på gärningsmannen, som förvisso stämde bra överens med Daniel Nyqvist men inte mer än så, säger Jan Staaf. 

John håller första förhöret med Daniel Nyqvist – STÄMMER INTE

– Eftersom det hade gått så lång tid hade jag bara en tekniker och två pensionerade poliser, Anders Bergmark och Henry Jansén, som var anställda på timmar som resurser. Långt innan vi började med släktforskningen så gav jag dem i uppdrag att utforma en färdig förhörsmall för den dagen vi griper en gärningsperson. Det var därför naturligt att de höll i de första förhören med Daniel Nyqvist.

Jan Staafs fru var gravid när mordet skedde STÄMMER INTE

– Det stämmer inte. 

undefined
Skådespelaren Emelie Falk spelar karaktären Anna som ska föreställa Jan Staafs fru. I serien var hon gravid när morden begicks, det var hon inte i verkligheten.

Alla män i Linköping mellan 15 och 30 skulle topsas – STÄMMER INTE

I första avsnittet vill kriminalkommissarien John topsa alla män mellan 15 och 30 år i Linköping och att det är en lång kö för topsning. 

– Så jobbade vi absolut inte. Vi jobbade med uppslag och tips och topsade de som hade någon anknytning till dem.

Jan Staaf tränade gång under utredningen – STÄMMER DELVIS

I tv-serien ger sig kriminalkommissarien John ut och tränar gång för att skingra tankarna. Verklighetens Jan Staaf tävlade professionellt i gång och deltog bland annat i OS 1988 och 1996. 

– Det var lite lattjo att de hade med det där. Men jag gav mig aldrig ut på några gångrundor vid tiden för mordet. Efter att jag slutade tävla 1998 så började jag jogga i stället, för att skingra tankarna och för att hålla igång. Så det stämmer väl delvis, även om det inte var gång. 

Träffen med Correns reporter i baren – STÄMMER INTE

I tv-serien träffar kriminalkommissarien journalisten Stina Eriksson på en bar. Därefter citerar hon honom elakt och skriver i Corren att han är beredd att ge upp.

– Nej, inte alls. Det var ju framför allt Fredrik Quist på Corren som följde den här utredningen och vi gav och tog, kan man säga. Vid de tillfällen jag kände att jag hade uppslag som jag ville komma vidare med, så hade jag kontakt med Fredrik Quist, Aftonbladet eller Expressen för att få in mer tips gällande dessa uppslag.

Journalisten var kusin med mördaren – STÄMMER INTE

I serien låter sig flera poliser och även journalisten Stina Eriksson topsa sig för att underlätta DNA-sökandet. Det stämmer överens med verkligheten då DN-journalisten Anna Bodin och flera poliser gjorde just det. Men i serien visar det sig att mördaren är Stinas kusin – det stämmer inte.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!