– Jag vill bli kyrkomusiker, för då får man göra så mycket kring musik, spela orgel och leda körer bland annat, säger 17-årige Charlie Reman. Han och kompisen Arvid Lind, 13 år, deltar i Linköpings stifts årliga tvåveckors sommarkurs för unga orgelspelare.
Båda är överens om att "orgeln är häftig" eftersom den kan låta på så många olika sätt.
Denna dag gör de tolv kursdeltagarna, som är mellan 12 och 24 år, en utflykt till Tjällmo för att bekanta sig med den mycket märkliga Risbergsorgeln, den enda i Sverige med medeltonstemperering och tre extratangenter i varje oktav.
Hur svårt är det att spela på den här orgeln?
– Det är svårt, men det går, berättar kantor Ann Eloff som tar emot gruppen och berättar om kyrkan och om orgeln.
Eleverna testar, en efter en, med det ena svåra stycket efter det andra. Charlie och Arvid spelar fyrhändigt.
När organist Anneli Eriksson undersöker hur dubbeltangenterna fungerar hör man tydligt skillnaden i renhet mellan rätt och fel val, trots att det är samma nottecken på papperet.
Ingrid Forsberg (16) slår sig ned vid kyrkans andra orgel, som är ovanligt på så sätt att den kan trampas på gammalt sätt, om strömmen skulle försvinna. Ingrid lutar åt organistyrket, men har inte riktigt bestämt sig ännu.
– Den här kursen är viktig för kyrkans verksamhet, säger Ann Eloff.
– Vi har brist på organister i våra kyrkor och det är roligt att det är ungdomar som nu är intresserade och som förhoppningsvis söker sig vidare och blir yrkesmusiker.