Mycket går att känna igen från den klassiska filmen från 1939, åtminstone vid en första blick. De ljuvliga och många färgerna, de röda skorna, Plåtis, Lejonet och Fågelskrämman är alla där. Men sen har regissör och manusförfattare AnnaLina Hertzberg gjort sin egen grej.
– Hela bearbetningen har jag gjort själv så om det blir dåligt så är det mig man ska hänga, säger AnnaLina Hertzberg.
Hon har främst utgått från boken som hon tycker har en helt annan magi än den Hollywood-effektiva filmen. Helst hade hon haft med ännu mer från boken men då hade pjäsen behövt bli fyra timmar lång, säger hon.
– Vi har kokat ner historien till en god buljong på en timme.
Så, vad skiljer då den här pjäsen från originalet? För det första är det inte bara en utan hela fyra stycken Dorothy. Tre av dem hamnar i det magiska landet Oz efter ett stormoväder. Där träffar de filmens stjärna Judy Garland, eller Dorothy Gale som hon fortfarande bestämt hävdar att hon är. Som vanligt vill ung scen/öst vrida och vända på normerna och omtolka de klassiska titlarna och även ifrågasätta själva begreppet klassiker.
– Här kan vem som helst spela vilken roll som helst och i vår version gör Dorothy Gale revolution och tillåts fucka upp och förstöra på ett sätt som inte filmen eller boken gör, säger AnnaLina Hertzberg.
Så här tre veckor innan premiär är det fortfarande mycket som ska övas in och tekniska manövrar som ska klaffa. De kulörta pastellkulisserna har teatern byggt själva. Det mödosamma arbetet har dock främst varit roligt försäkrar Hertzberg och säger att själva lokalen bjuder in till många skratt.
Utöver Trollkarlen från Oz kommer ung scen/öst ge klassrumsföreställningen "Fladdret". Även den är en nyskriven pjäs som faller in under klassiker-temat då den utforskar det mest klassiska teatertemat av alla – kärlek. Med start 3 oktober ger sig pjäsen ut på vägarna för 65 klassrumsspelningar för barn mellan 6-8 år. Hela pjäsen utspelar sig på en medhavd svart och mjuk matta där publiken sitter i en ring runt karaktärerna M och C. De har rest från en märklig framtid där romantisk kärlek inte finns, men plötsligt börjar det fladdra i M:s mage. Ingen av dem vet vad det kan betyda eller vad de ska känna inför det.
– Pjäsen ställer frågor om den romantiska kärleken, om att välja den eller inte och hur det går att känna när fladdret kommer, säger pjäsens regissör Gustav Englund.