Tempot är högt från start. Vi kastas rakt in i en orienteringstävling. Nilla Karlsson, 14 år, kämpar allt hon kan. Efter målgången blir hon intervjuad av en reporter från P4 men tvingas förklara att hon är fel person. Nilla kom bara fyra. Det var hennes tvillingsyster Alex som vann.
Skådespelaren Anja Rajic släpper radiomikrofonen, lägger sig på mage på golvet och byter dialekt. Nu är hon Clara, 12 år, som föredrar tv-spel trots att hennes mamma är alldeles tokig i orientering och avgudar de fantastiska tvillingarna Karlsson. Eller mest Alex, förstås. Hon är ju bäst.
I nästa scen möts Nilla och Clara i skogen. Det är en tidig, trolsk och dimmig morgon som för tankarna till en helt annan skog – i Midgård på vägen mellan Fylke och Vattnadal – och där börjar en vänskap.
"Orka mera – orientera!" är pjäsens provocerande hurtiga titel. Manda Stenström, dramatiker bosatt i Stockholm, har skrivit. Regisserar gör Paula McManus, som blir ny konstnärlig ledare för Ung Scen Öst i vinter. Hon skrattar högt när Anja Rajic improviserar fram en lantlig dialekt till sin radioreporter.
– Vi är inte riktigt klara med allt, en del utvecklar vi fortfarande, ursäktar sig Anja Rajic efter att de spelat upp pjäsens inledning för det tillkallade pressuppbådet (Östmedia och Radio Östergötland).
Snart ska de ut på referensträff: ett slags förhandsvisning där de spelar pjäsen för en skolklass för att känna av hur publiken reagerar.
– Att komma ut i klassrummen är det roligaste, säger Paula McManus.
– Man kan inte fly: antingen funkar det eller också funkar det inte. En vuxen publik är artig på ett annat sätt, det är inte barnen. Antingen lär man sig älska det eller inte.
Hon konstaterar att hon och de tre skådespelarna Stina Gunnarsson, Paula Sundberg och Anja Rajic inte är några barn och bara kan gissa hur den tänkta publiken i årskurs fem och sex ska reagera.
– Är karaktärerna bra? Funkar den här spelstilen? Gillar de inte pjäsen så har vi tre veckor kvar till premiär, säger Paula McManus, som är beredd att skruva på detaljerna tills dess.
Anja Rajic har spelat 60 föreställningar av pjäsen "True Colours", ensam för elever i deras klassrum.
– De äger rummet. De äger platsen. När man får med sig dem så vet man att det är jävligt bra, säger hon.
– Det är ett osäkrat rum. Man måste vinna deras respekt, säger Paula Sundberg som hann spela tre föreställningar av vårens klassrumsturné innan pandemin drog ner ridån.
"Orka mera – orientera!" tar upp frågor som många barn är bekanta med: om att tävla och jämföra sig med varandra, om avundsjuka, rivalitet och missunnsamhet.
– Det utforskar vi i den här sporthistorien och det är nog många barn som kan känna igen sig, säger Paula McManus.
Hur skoleleverna tar emot pjäsen återstår att se, men inledningen funkar oväntat väl på undertecknad. När Nilla och Clara möts i skogen en dimmig morgon hittar de ett gemensamt intresse: J R R Tolkiens "Sagan om ringen".
Det råkar nu vara så att för länge sedan i en skog långt, långt borta (i Dalarna) skulle några nyblivna gymnasieelever också ut och orientera mot sin vilja. Medan de mer tävlingsbenägna drog iväg höll jag och en kille från parallellklassen ett mer eftertänksamt tempo. Vi började prata om just "Sagan om ringen", fann ett gemensamt intresse precis som tjejerna i pjäsen – och den vänskapen består än i dag.