Succépjäsen tillbaka – för fjärde gången

Det är för fjärde gången som Eva Granlund går in i rollen som Ellen Key, Maria Zackrisson Mortensson som hennes hushållerska och Niclas Angerborn som den sporadiske gästen på Strand, Verner von Heidenstam.

Niclas Angerborn (Verner von Heidenstam), Eva Granlund (Ellen Key) och Maria Zackrisson Mortensson (Malin Blomsterberg) är redo för en fjärde säsong med ”Ellen Key och ljuset på Strand”.↔Foto: Per Carlsson

Niclas Angerborn (Verner von Heidenstam), Eva Granlund (Ellen Key) och Maria Zackrisson Mortensson (Malin Blomsterberg) är redo för en fjärde säsong med ”Ellen Key och ljuset på Strand”.↔Foto: Per Carlsson

Foto:

TEATER2019-07-23 06:00

”Ellen Key och ljuset på Strand” sattes första gången upp 2014 och blev en omedelbar succé för Vadstena Nya Teater.

– Vi hade ingen aning om att genomslaget skulle bli så stort. Men folk vill flyttas tillbaka till den tiden. Och till Ellen Keys idévärld, tror Niclas Angerborn, som skrivit pjäsen tillsammans med Ingelin Angerborn.

– Det finns teaterbesökare som ska återkomma för fjärde gången, säger Eva Granlund, som påpekar att hon nu själv är i den ålder som huvudpersonen var då handlingen utspelar sig.

Det började 2012 när Niclas och Ingelin Angerborn skaffade ett sommarhus vid foten av Omberg.

– Vi gick en tur i och omkring Strand och insåg att här fanns en historia att fördjupa sig i.

Efter mycken forskning skrev paret Angerborn pjäsen 2013 och våren 2014 gick den till premiär.

Pjäsen är ett för Vadstena Nya Teater lite otypiskt kammarspel men med tidstypisk musik, vald och framförd av ständige huspianisten Göran Friman.

Handlingen utspelar sig under tolv år och fokuserar mest på samspelet mellan Ellen Key och hushållerskan Malin Blomsterberg. De båda levde tätt samman efter att den sistnämnda vandrat från Skåne för att överlämna blommor till Ellen.

”Ellen Key och ljuset på Strand” består av tablåer; vardagssituationer mellan kvinnorna och en gäst som ibland dyker upp, grannen norr om Motala, Verner von Heidenstam.

I handlingen finns också invävt tidstypiska händelser och den kontroversiella och excentriska Ellen Keys för tiden, 1910- och 20-talet, delvis radikala idévärld.

Hushållerskan Malin Blomsterberg är mycket lite omnämnd i dokumenten kring Key och författarna har tillåtit sig att fantisera, påpekar Niclas Angerborn.

– De båda damerna levde dock samman i många år, säger han.

En tid med många gäster, ett liv nära naturen och litteraturen och med en hel del upptåg. Men också med oro och mörker.

De tre aktörerna har spelat tillsammans tidigare, inte bara i Ellen Key-pjäsen.

– För elva år sedan spelade vi friluftsteater i Linköping, säger Eva Granlund.

För henne är Ellen Key absolut en favoritroll.

– Jag känner mig nära henne, jag gillar också blommor, funktionell inredning och jämställdhet, säger hon med ett skratt.

– Och hon var rakryggad och full av aktivitet.

– Eva är som klippt och skuren för rollen, det kände vi direkt. säger Niclas Angerborn.

Guiderna på Strand, som ju vet det mesta om Ellen Key, bevistade ett genrep en gång.

– Det var nervöst – men de var väldigt positiva, säger Niclas Angerborn.

Det blir kanske flera somrar med Ellen Key?

– Vi får se. Den är ju definitivt efterfrågad.

”Ellen Key och Ljuset på Strand”

Spelas vid åtta tillfällen på Vadstena Nya Teater, ­premiär den 25 juli.

Medverkande: Eva Granlund, Eva Zackrisson Mortensson, Niclas Angerborn och Göran Friman (musik).

Ellen Key var författare och pedagog. Hon skrev feministiska artiklar, böcker om folkbildning, arbetarrörelsen och samtidspolitiska pamfletter. Mest omtalad är verket ”Barnets århundrade” (1900) som översatts till 26 språk och som handlar om Keys synpunkter på skola och uppfostran. Sammanfattningen av hennes livsfilosofi finns i ”Lifslinjer I-III”. 1910–1911 lät hon bygga sitt hem Strand. Här levde hon i 16 år och ägnade större delen av sin tid att ta emot gäster från när och fjärran. I Strands gästbok finns närmare 4000 namn inskrivna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!