Publiksuccé för Pettson och Findus

Sommarteatern verkar klara både regn och kyla. Trots det bistra vädret sluter teaterpubliken upp. På Friluftsteatern i Gamla Linköping har det till och med varit utsålt hela sommaren.

Mån ädlare att lida och fördraga sommarvädret? Trots regnandet har teaterpubliken inte svikit helt. 
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Mån ädlare att lida och fördraga sommarvädret? Trots regnandet har teaterpubliken inte svikit helt. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Teater2015-08-05 06:00

– Det är över all förväntan och har slagit oss alla med häpnad, säger Håkan Bäck, som regisserar, producerar, skriver manus och står på scenen både på Friluftsteatern i Gamla Linköping och Globenteatern.

– Det var ett lyckat år att få tak över huvudet, konstaterar han.

Årets föreställning, "Pettson och Findus", är den första som spelas på den nygamla scenen som flyttats från Folkets park, och därmed slapp man spela under bar himmel som man gjort tidigare år. Taket i kombination med de populära figurerna på scenen är orsaken till sommarens exempellösa framgång med nästan 500 sålda biljetter per föreställning, tror Håkan Bäck.

– Jag spelar i Tage-revyn också. Vi hade premiär i spöregn och tio grader, men det kom 350 personer i alla fall, fortsätter han.

– Även om vädret har varit världshistoriskt dåligt har det varit strålande bra för oss här i Gamla Linköping.

TT har pratat med Gunnebo sommarteater utanför Göteborg som slagit rekord i sommar. Claes Malmberg i kvinnokläder syns i "Charleys tant" på Gunnebo slott. Publiktillströmningen till uppsättningen med fler storstjärnor som Jan Malmsjö och Marianne Mörck fick teatern att förlänga spelperioden vars föreställningar var slutsålda redan i slutet av juni. Det är rekord för Gunnebo vars publik sitter utomhus om än under tak.

– Men i Göteborg regnar det ju även från sidorna. När det blåser känns det, men det har inte påverkat publiken så mycket, säger Lina Persson, personalchef på Gunnebo Slott och trädgårdar, som är mer än nöjd.

Regnade – både på publiken och på skådespelarna – gjorde det däremot i Skellefteå där Västerbottensteatern har en lång tradition av sommarteater i det fria. I år satte man upp "Ringaren i Notre Dame" i stadens kulturområde Nordanå. Av 24 föreställningar spelades bara fyra helt utan regn. Publiken kom i regnställ och stövlar. Skådespelarna hade långkalsonger, berättar producenten Maria Asserud.

– Jag har jobbat med sommarteater i snart 30 år och jag har inte varit med om något liknande. Men trots detta ställde vi bara in en föreställning och då var det för att det var en sjö på gräsmattan som publiken skulle ha behövt vada igenom, säger Maria Asserud.

Ändå var beläggningen 70, 80, 90 eller 100 procent. Västerbottensteatern hade just till denna sommar investerat i en ny publikgradäng med plats för 390 personer i stället för fjolårets 250 och Maria Asserud är mer än nöjd även om solsken och värme helt säkert hade lockat ännu fler Skellefteåbor till årets friluftsscen.

Stadra sommarscen i Nora spelar "Stadramålarna". Teatern har visserligen både publik och skådespelare under tak, men det idoga regnandet minskar ändå teaterlusten hos vissa, tror producenten Elizabeth Franzén:

– Det går hyfsat trots allt, men de som står och väger på tröskeln stannar nog hemma när det regnar.

Ju fler biljetter som är sålda på förhand desto bättre. Den del av publiken som låter det dagliga vädret avgöra kvällens aktiviteter stannar gärna hemma när det regnar. Om det vittnar Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern i Helsingborg men också Christer Norrby, producent på Romateatern på Gotland. Där har kylan varit jobbigast. Trots ett rikligt förråd av filtar kan det bli kallt att sitta i den gamla ruinen.

– Under soldagar har det varit packat med folk, men om det kommit någon skur mitt på dagen blir publiken mindre, säger Christer Norrby.

När två veckor återstår har dock uppsättningen av Shakespeares "Fåfängt frieri" redan spelat in sina kostnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!