– Vi ville öppna upp för Linköpingsborna och bjuda in dem att delta. Vi finns här, vår teater är för dem. Inspirationen kommer faktiskt från kommunens slogan ”Där idéer blir verklighet”, men vi har bytt ut det mot drömmar, säger Paula McManus som är konstnärlig ledare och enhetschef för Ung Scen Öst.
Det krävs mod av skådespelarna för att göra det här. De tar risker, vågar mycket och utmanar sig själva när de och navigerar i det här nya formatet, förklarar Paula McManus innan föreställningen och betonar att balansen och samspelet är viktig för ensemblen.
Alla i publiken får skriva ner en dröm på en lapp som läggs i en korg. Under föreställningen dras lapparna slumpvis och i rasande snabbt tempo är spelet igång.
Ensemblen går direkt in i komedin och det hela blir närmast farsartat roligt. Situationen manar till känslor av här och nu på ett befriande sätt. Gränsen mellan scen och publik suddas ut och ersätts av känslor som andas omfamnande och deltagande. Någon hojtar ”bra där!” och ”fortsätt så!”, kommenterar något med grannen, kort sagt gör sådant man annars inte får i det mörka publikhavet på traditionell teater.
– Jag är klippt slut, pustade min sällskapande make nöjt efter föreställningen och jag tror många kände så efteråt, som effekten av ett aktivt deltagande men också en skopa ansvar för det ovissa i upplägget. Hur ska det bli? Bra, eller inte? Oron visade sig obefogad. Publiken var med på noterna och det blev en hel del gapskratt när drömmarna fick liv.
Paula McManus har tidigare arbetat mycket med formen, bland annat på Stockholms Improvisationsteater:
– Jag är intresserad av improvisationen som medel. Den är användbar och erbjuder ett annat förhållningssätt till det konstnärliga arbetet som bygger på samspel, ödmjukhet och risktagande. Och så är det himla kul!
Ung Scen Öst grundades 2001 på initiativ av Östgötateatern som en konstnärligt fristående verksamhet till länsteatern. I dag är USÖ en av Sveriges ledande scenkonstinstitutioner för barn och unga med fast scen i den ombyggda missionskyrkan på Elsa Brändströms gata i Linköping. De spelar huvudsakligen för skolorna men även för allmänheten och på turné i länet.