Det är bara någon dryg vecka till premiären i Norrköping av "Reflekterad olydnad" när jag möter regissören America Vera-Zavala utanför gamla Lilla Teatern i Norrköping. Det är här Östgötateatern har sin X-scen. "Reflekterad olydnad" är en monolog där vinnaren av Ortens bästa poet 2018, Linköpingsbon Farhiya Feysal, betraktar samhället utifrån sig själv. Den har premiär i Norrköping 17 januari. 25 februari kommer den till Linköping.
– För mig är det nytt att ha en hel termin där jag är anställd av teatern, säger America Vera-Zavala, som förutom med "Reflekterad olydnad" är aktuell med två andra föreställningar för Östgötateatern under våren. Dels "Ingenting av det jag vet om mig stämmer". Det är Sommar- och Vinterprataren i Sveriges Radio, Madeleine In Hwa Björk, från Vikbolandet som i en föreställning, som gränsar mot föreläsning, berättar om sökandet av sin egen identitet. Den har premiär i Norrköping 14 februari. Dels "Dumar". En föreställning där sex somaliska kvinnor i Linköping berättar om sina liv. Den spelas i Linköping.
Berätta om föreställningarna?
– När det var klart att jag skulle jobba för Östgötateatern började jag fundera. Vilka röster från Östergötland finns det? Då kom jag att tänka på Farhiya. Jag såg henne när hon vann Ortens bästa poet och blev så oerhört imponerad över hennes sätt att berätta. Jag hörde Madeleines Sommar och blev djupt berörd av hennes berättelse. När det gäller "Dumar" var det svårt och ändå är det den föreställning jag ser fram emot mest. Jag ville närma mig en grupp kvinnor som själva kanske tycker att de är ointressanta. En grupp av kvinnor som inte är unga och som är stigmatiserade. De tycker inte att de har något att berätta. Men det har de, säger hon.
Hon har en bakgrund som politiker för Vänsterpartiet. Sedan 2007 är hon verksam som dramatiker på heltid. Där har hon uppmärksammats och kritiserats under åren. Hon gillar att ta i ämnen som rör upp känslor. Uppmärksamhet fick föreställningen "Svenska hijabis". En föreställning där unga muslimska kvinnor berättade om de egna upplevelserna av att leva med slöja. Den fick fina recensioner.
2017 satte hon upp "Muslim ban" på Dramaten. Hon ångrar inte det. Men föreställningen blev mycket debatterad och krav restes att Dramaten skulle ingripa mot pjäsen. Skälet var att Amanj Aziz medverkade i föreställningen. Han kopplades av flera debattörer till islamistisk extremism. America Vera-Zavala försvarade sitt val.
– Jag visste att föreställningen skulle sätta igång saker. Det blåste hårt. Det var det värsta året jag varit med om. Men på ett sätt vann vi. "Muslim ban" fick spelas. Om jag hade haft min bakgrund inom teatern hade jag kanske inte orkat komma tillbaka eller orkat fortsätta diskutera islamofobi. Men nu kommer jag från politiken och gillar politisk konfrontation. Så jag fortsätter, säger hon.
Finns det några erfarenheter du tagit med dig?
– Jag återkommer till det. Det är tufft att diskutera islamofobi i Sverige.
Att hon nu kommer arbeta på Östgötateatern under våren beror på teaterchef Nils Poletti.
– Jag hade träffat Nisse flera gånger. Han visste vad jag har gjort när han bjöd in mig. Jag har fått fria tyglar och jag tror inte att han förväntar sig att jag ska göra Tjechovs "Måsen", säger hon och skrattar.
Vad händer i höst?
– I augusti kommer en bok. Det är en slags politisk reflektion om läget i Sverige.